Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Prijavljivanje za 91. nagradu Oskar u kategoriji Najbolji strani film

Objavljeno: 18.07.2018. 18:11 Autor: MKU


Ministarstvo kulture, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, upućuje poziv domaćim filmskim producentima da do 10. septembra 2018. godine prijave dugometražni film (igrani, dokumentarni, animirani - preko 40 minuta) za izbor crnogorskog kandidata za 91. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke – Oskar u kategoriji Najbolji strani film u 2018. godini.
Pravo učešća imaju registrovani crnogorski filmski producenti, pod uslovom da je:

- film prvo javno prikazan u zemlji koja ga prijavljuje u periodu između 1. oktobra 2017. i 30. septembra 2018. godine, kao i da je prvi put javno prikazan u domaćem komercijalnom bioskopu (zarad profita producenta i prikazivača) sedam dana u kontinuitetu. Film koji u bilo kojoj verziji bude imao javno prikazivanje ili distribuciju u nebioskopskom kontekstu, prije prvog bioskopskog prikazivanja, neće biti prihvatljiv za učešće;

- tokom prikazivanja film reklamiran i medijski eksploatisan na uobičajen način;

- film snimljen na crnogorskom ili nekom od jezika u službenoj upotrebi u Crnoj Gori;

- producent u potpunosti podmirio sve finansijske obaveze prema autorima, ekipi i glumcima (honorari, porezi, doprinosi, itd), što se odnosi i na regulisanje autorskih prava za korišćenje muzike, inserata, …

Pored dokaza da film ispunjava prethodno navedene kriterijume, producent je dužan da dostavi i:

- izjavu da film ispunjava uslove i tehničke karakteristike propisane Specijalnim pravilima Američke akademije i Pravilima Ministarstva kulture;
- kompletan popis imena članova filmske i glumačke ekipe s podacima o njihovom državljanstvu ili mjestu stalnog prebivališta;
- kratki sinopsis filma na crnogorskom jeziku;
- biografiju, filmografiju i fotografiju reditelja;
- tri do pet reprezentativnih fotografija filma;
- bioskopski plakat filma;
- originalne članke iz novina i magazina kojima se reklamiralo prvo javno prikazivanje filma u komercijalnom bioskopu sedam dana u kontinuitetu;
- kontakt-podatke producenta.

Kompletna dokumentacija podnosi se do naznačenog datuma neposredno Arhivu Ministarstva kulture ili poštom na adresu: Ministarstvo kulture, Njegoševa ulica, 81250 Cetinje – s naznakom: Selekcionoj komisiji za nagradu Oskar u kategoriji Najbolji strani film u 2018. godini.

Producent je dužan da na zahtjev Ministarstva kulture i Filmskog centra Crne Gore, dan prije prikazivanja pred članovima Selekcione komisije, dostavi kopiju prijavljenog filma. Selekciona komisija ocjenjivaće samo filmove koji budu dostavljeni na tehnički ispravnoj kopiji (35mm/70mm/DCP). Komisija može prihvatiti da ocjenjuje film i na BluRay ili DVD kopiji.

O izboru crnogorskog kandidata odlučivaće Selekciona komisija na osnovu Specijalnih pravila Američke akademije i Pravila Ministarstva kulture.

Ako se producent ne bude pridržavao odredbi konkursa, Specijalnih pravila Akedemije i Pravila Ministarstva, biće diskvalifikovan.

Rezultati konkursa biće javno objavljeni.

Ukoliko određeni film bude odabran kao crnogorski kandidat, aplikacioni materijal mora biti dostavljen Američkoj akademiji do ponedjeljka, 1. oktobra 2018. godine u 17 sati po lokalnom vremenu u Los Anđelesu.

Za dodatne informacije se možete obratiti Ministarstvu kulture na mejl: ilija.subotic@mku.gov.me

Pravila Američke akademije i Ministarstva kulture, kao i Obrazac izjave producenta, možete preuzeti putem sljedećih linkova:

Obrazac izjave producenta
Specijalna pravila Američke akademije
Pravila Ministarstva kulture

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?