Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora i Italija jačaće saradnju u obrazovanju

Objavljeno: 19.07.2018. 18:03 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Crna Gora i Italija jačaće saradnju u obrazovanju kroz zajedničke aktivnosti koje će biti zasnovane na potpisanom Sporazumu o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja, zaključeno je na današnjem sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića i novoimenovanog ambasadora Italije u Crnoj Gori Nj. E. Luke Zeliolija.

Tokom sastanka potvrđene su namjere o jačanju odnosa u oblasti obrazovanja kroz, između ostalog, aktivnosti na promociji italijanskog jezika u Crnoj Gori. U tom kontekstu, dogovoreno je da se ubrzano radi kako bi se crnogorskim studentima koji žele da studiraju u Italiji omogućilo da međunarodni sertifikat o znanju italijanskog jezika, koji je preduslov za studije u Italiji, mogu dobiti i u Crnoj Gori. Dodatno, ambasador je istakao zadovoljstvo činjenicom da se italijanski jezik izučava u 47 osnovnih i 22 srednje škole u Crnoj Gori.

Ambasador Zeliola najavio je i aktivnosti na jačanju saradnje u oblasti studentskih razmjena. Sagovornici su se saglasili da je do sada urađeno dosta na polju saradnje u obrazovanju, posebno kada se uzme u obzir da već sada svake godine vlada Italije dodjeljuje kandidatima iz Crne Gore izvjestan broj studentskih stipendija. Osim toga, Crna Gora kroz program Tempus i Erasmus + najviše sarađuje sa univerzitetima iz Italije.

Sastanak je zaključen saglasnošću da će predstavnici obije strane kontinuirano pratiti zajedničke aktivnosti i kroz pomenuti sporazum raditi na njihovom širenju.

PR služba Ministarstva prosvjete

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?