Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Tbilisi: Ministarka Pribilović učestvovala na petom Globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu (OGP)

Objavljeno: 19.07.2018. 20:40 Autor: MJU
Ministarka javne uprave Suzana Pribilović učestvovala je na petom Globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu (OGP) koji se održava u Tbilisiju, Gruzija. Na ministarskom sastanku na temu „Promovisanje otvorenih vlada na Zapadnom Balkanu i Istočnog partnerstva“, Pribilović je izrazila zadovoljstvo što će Crna Gora imati priliku da intenzivira saradnju sa OGP-om, ističući prioritete Vlade u pogledu reforme javne uprave.

Ona je istakla da su ciljevi reforme javne uprave komplementarni sa ciljevima OGP-a naročito u pogledu povećanja odgovornosti sistema, unapređenja kvaliteta pružanja usluga građanima, efikasnijeg ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama. Naš fokus, kazala je Pribilović, je stvaranje otvorene i efikasne javne uprave koja je okrenuta građaninu. U prethodnom periodu donešen je Akcioni plan reforme javne uprave za period 2018-2020., čija će implementacija biti posebno usmjerena na realizaciju najzahtjevnih aktivnosti, koje će poboljšati operativnost cjelokupne javne uprave i time omogućiti kvalitetnije pružanje usluga građanima“, kazala je Pribilović.

Ona se, takođe, sastala i sa potpredsjednicima OGP pododbora za kriterijume i standarde, koji su pohvalili aktivnosti Ministarstva javne uprave u cilju donošenja novog Akcionog plana, te iskazali zadovoljstvo unapređenjem saradnje sa OGP. Istakli su punu podršku ministarstvu u nastavku procesa. Pribilović je kazala da je Ministarstvo javne uprave u cilju izrade Akcionog plana do sada ispunilo u roku sve svoje obaveze predviđene Planom aktivnosti koji je dostavljen OGP jedinici.

Na marginama Samita, Pribilović se sastala sa ministarkom pravde Gruzije, Theom Tsulukiani, sa kojom je razgovarala o unapređenju bilateralne saradnje u oblasti reforme javne uprave, posebno elektronskih usluga i službeničkog sistema i dr. Na sastanku je razgovarano o modelima za unapređenje i institucionalizaciju bilateralne saradnje.

Ministarka Pribilović je prisustvovala i sesiji u organizaciji RESPA-e „Regionalni dijalog za javno partnerstvo“.

Na petom Globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu učestvuju predstavnici više od 70 zemalja, uključujući šefove država, ministre, državne službenike, članove parlamenta, predstavnike lokalne vlasti, predstavnike civilnog društva, međunarodne organizacije, istraživače i novinare.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?