Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana regionalna konferencija Svi za jednog, jedan za sve

Objavljeno: 20.07.2018. 02:49 Autor: mod
Regionalna konferencija Svi za jednog, jedan za sve, koju je organizovala NVO ALFA Centar, u okviru kampanje #WeAreNATO u saradnji sa NATO Odjeljenjem za javnu diplomatiju (NATO Public Diplomacy Division- PDD), održana je danas u Podgorici.

Konferencija je okupila predstavnike državnih institucija zemalja regiona, članica NATO saveza (Albanija, Republika Hrvatska, Crna Gora) i predstavnika zakonodavne vlasti, lokalnih samouprava i civilnog sektora iz Crne Gore. Tokom konferencije su razmatrani i zaključci sa samita u Briselu. Na konferenciji je, ispred Ministarstva odbrane, učestvovala načelnica Direkcije za NATO i EU, Radmila Perović.

Kao jedan od učesnika panela na temu Mehanizmi zajedničke odbrane, Perović je istakla da se Crna Gora, članstvom u NATO, jasno opredijelila da doprinosi sistemu kolektivne odbrane, čiji je najveći garant upravo Sjevernoatlantski savez. Dodala je i da članstvo u sjevernoatlantskoj zajednici za Crnu Goru predstavlja privilegiju, ali i dodatnu obavezu i podsticaj za posvećeno izvršavanje zadataka sa NATO agende u cilju unapređenja odbrambenog sektora.

U tom kontekstu, Perović je istakla da je u godini nakon sticanja članstva u Alijansi, Crna Gora posebnu pažnju posvetila dostizanju nivoa izdvajanja za odbranu u iznosu od 2% BDP, odnosno 20% odbrambenog budžeta za modernizaciju i opremanje, što je formalizovano Nacionalnim planom za investiranje u odbranu za period 2018-2024, koji je Vlada Crne Gore usvojila u novembru prošle godine. Dostizanjem ovih budžetskih kriterijuma, usaglašenih od strane NATO saveznika na Samitu u Velsu 2014. godine, Crna Gora ulaže u sopstvene kapacitete i dodatno unapređuje odbrambeni sektor, naglasila je Perović.

Govoreći o benefitima koje je Crna Gora stekla nakon članstva u NATO, Perović je izdvojila misiju zaštite vazdušnog prostora Crne Gore (Air Policing), koja je započela 5. juna ove godine, što predstavlja najbolji primjer i dokaz da je, članstvom u NATO, bezbjednost Crne Gore pitanje od značaja za još 28 saveznika.
Projektovanju stabilnosti, kao jednom od ključnih NATO zadataka, Crna Gora će nastaviti da doprinosi kroz učešće vojnika u međunarodnoj misiji Odlična podrška, u Avganistanu, a uskoro i kroz učešće dva oficira u NATO misiji na Kosovu - KFOR, zaključila je Perović.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?