Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Rekonstruisaće dvije škole u Mojkovcu

Objavljeno: 20.07.2018. 20:48 Autor: PR CENTAR
Osnovna škola (OŠ) „Aleksa Bećo Đilas“ i Srednja mješovita škola (SMŠ) „Vuksan Đukić“ u Mojkovcu će, u okviru Projekta primjene mjera energetske efikasnosti, biti potpuno rekonstruisane u narednih pet mjeseci, najavila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić.

PR CENTAROna je danas u Mojkovcu, sa direktorom kompanije JV „Roaming Montenegro“ Daliborom Milovićem potpisala Ugovor o izvođenju radova, u okviru Projekta primjene mjera energetske efikasnosti, u OŠ „Aleksa Bećo Đilas“, SMŠ „Vuksan Đukić“ u Mojkovcu i Javnoj ustanovi (JU) Zavod „Komanski most“ u Podgorici.

Sekulić je istakla da je Ugovor vrijedan 2,8 miliona eura, od čega je, kako je pojasnila, za dvije škole u Mojkovcu izdvojeno 1,7 miliona.

„Ugovor podrazumijeva potpunu rekonstrukciju ova dva školska objekta. To znači da ćemo, u narednih pet mjeseci, najkasnije, završiti potpunu rekonstrukciju svih građevinskih i arhitektonskih karakteristika ova dva objekta. Zamijenićemo fasadu, sisteme grijanja, uraditi sve ostale popravke, sistem rasvjete, ugradićemo kotlove na pelet. Vjerujem, da će ovi objekti biti udobni, ne samo nastavnom osoblju nego, posebno, našim učenicima, koji pohađaju ove dvije škole“, navela je Sekulić.

Od početka realizacije projekta KfW-a, kako je kazala, rekonstruisano je 28 objekata.

„Ovo je šesti Ugovor, koji danas potpisujemo, zato što smo ugovorima obuhvatali po više objekata istovremeno, posebno ako su u istom gradu. I namjera nam je da sve veći broj škola i drugih javnih ustanova, kao što su studentski domovi, vrtići, obuhvatimo ovim Projektom, koji se realizuje fazno. Očekujem da, u narednom periodu, i ostale škole u Crnoj Gori rekostruišemo“, rekla je Sekulić.

Prema njenim riječima, u Podgorici su trenutno u toku radovi na tri objekta.

„To su dva resursna centra na Zabjelu i Gimnazija „Slobodan Škerović“. Radovi u ta tri objekta su vrijedni 2,8 miliona eura“, kazala je Sekulić.

Gradonačelnik Mojkovca, Ranko Mišnić, istakao je da je potpisivanje Ugovora, veoma važno za Mojkovac i za razvoj školstva u tom gradu.

„Naravno da to za učenike i kompletan Mojkovac veoma znači. Zahvaljujemo se Ministarstvu ekonomije, koje ulaže mnogo napora da pomaže Mojkovac“, istakao je Mišnić.

PR CENTARDirektor SMŠ „Vuksan Đukić“, Dejan Vuković, rekao je da će uslovi rada u školama biti značajno poboljšani, zbog toga što je, kako je rekao, prije svega riječ o objektima, koji su stari po više decenija i koji su odavno bili „spremni za rekonstrukciju“.

„Tako da je ovo za nas jedan vrlo značajan Projekat. Uradiće se dosta toga. U našoj školi planirana je djelimična izmjena krova, stolarije, planiran je moleraj, rasvjeta, sistem za grijanje. Ima dosta posla, a sve će, naravno, unaprijediti ambijent u kojem borave i nastavnici i učenici“, objasnio je Vuković.

Direktor OŠ „Aleksa Bećo Đilas“, Veselin Bulatović, podsjetio je da je ta škola sagrađana 1963. godine i da nije bilo nekih većih ulaganja „izuzev 2013. godine, kada smo imali veliku investiciju po pitanju zamjene stolarije od strane Ambasade Japana“.

„Značajna novčana sredstva, koja će se uložiti, doprinijeće da se značajno unaprijede sami uslovi rada u ovoj obrazovno-vaspitnoj instituciji, a to će se direktno odraziti na kvalitet rezultata. Mada ti rezultati, i do sada nisu izostajali. Mi smo u 2017. godini dobili prestižno državno priznanje, za izvanredne razultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja“, podsjetio je Bulatović.

On je rekao da će na školi biti zamijenjen kompletan krovni pokrivač i da će se raditi na saniranju toaleta i na termoizolaciji.

„Radovi će zvanično početi u ponedjeljak, a mi smo se potrudili da obezbijedimo da nastava ni u jednom trenutku ne trpi. Odnosno, imamo dvije zgrade u Ulici Svetozara Drobnjaka, gdje će se, od 3. septembra, kada i zvanično počne nastavna godina, realizovati nastavni proces“, istakao je Bulatović.

Rekonstrukcija dvije škole u Mojkovcu i JU „Komanski most“ u Podgorici realizuje se u okviru „Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama“, na osnovu ugovora sa Njemačkom bankom za razvoj (KfW) vrijednosti 31,5 miliona eura i donacije u vrijednosti od 4,68 miliona eura.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?