Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Prijem na školskom brodu "Jadran" povodom posjete školskog broda Mornarice Republike Italije "Keroli"

Objavljeno: 21.07.2018. 02:49 Autor: mod
Povodom posjete školskog broda Mornarice Republike Italije “Keroli”, organizovan je prijem na školskom brodu “Jadran”, tokom kojeg su se zvanicama obratili ministar odbrane Crne Gore, mr Predrag Bošković, i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori, NJ.E. Luka Zelioli.

Ministar Bošković poželio je dobrodošlicu članovima posade i kadetima italijanske Pomorske akademije, izrazivši zadovoljstvo što je Ministarstvo odbrane Crne Gore domaćin školskom brodu na kojem mladi kadeti stiču svoja prva pomorska iskustva i upoznaju se sa načinom života na brodu. Bošković je naglasio da susret dva školska broda, bilo na moru ili u luci, uvijek predstavlja poseban događaj, a naročito kada se radi o brodovima sa ovako bogatom istorijom, kao što su „Jadran“ i „Keroli“.

Ministar se zahvalio Ministarstvu odbrane Republike Italije na višegodišnjoj podršci u oblasti školovanja kadeta Vojske Crne Gore na vojnim akademijama u Republici Italiji, uz podsjećanje da su prošle godine na Jadranu postavljena na dužnost dva mlada oficira koja su završila Pomorsku akademiju u Livornu, poručnik korvete Lazar Knežić i poručnica korvete Sara Rakočević.
Ambasador Zelioli se zahvalio Ministarstvu odbrane Crne Gore na cjelokupnoj podršci tokom studijske posjete kadeta i boravka školskog broda “Keroli” u Tivtu. Istakao je da ova posjeta predstavlja još jedan u nizu primjera istorijski prijateljskih odnosa dvije države, kao i priliku za unaprjeđenje bilateralnih odnosa i razmjenu iskustava između mornarica savezničkih država, Crne Gore i Republike Italije.

Jedrilica “Keroli” je proizvedena 1948. godine, po nalogu preduzetnika Rikarda Prevea, koji ju je 1983. godine donirao italijanskoj mornarici. Od tada se koristi kao školski brod Mornarice Republike Italije, i angažovana je mnogim obrazovnim kampanjama, regatama i okupljanjima istorijskih brodova u najvažnijim i prestižnim lukama Mediterana. Jedrilica, koja je pod komandom poručnika bojnog broda Livija Matrušelija, trenutno je angažovana na obuci kadeta treće godine Pomorske akademije iz Livorna, koji će na ovom školskom krstarenju sticati potrebna pomorska znanja i vještine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?