Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Mihajlovićeva u Podgorici: Spojićemo Srbiju i Crnu Goru auto-putem i modernizovati barsku prugu

Objavljeno: 23.07.2018. 20:36 Autor: MSP

Potpredsjednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas u Podgorici da će Srbija nastaviti izgradnju Koridora 11 do Požege i dalje do Boljara, kao i da će do 2021. biti rekonstruisana čitava pruga Beograd-Bar na teritoriji Srbije.

“Infrastrukturno povezivanje je siguran put za bolji život građana, i svaki put, bilo da je auto-put, da je regionalni ili da spaja dve države, od velikog je značaja. Na tome ćemo ubuduće mnogo više raditi zajedno sa Crnom Gorom, jer nije dovoljno ako svaka država vodi računa samo o svojoj infrastrukturi”, rekla je Mihajlovićeva novinarima nakon sastanka i potpisivanja Memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između vlada Srbije i Crne Gore, sa ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore, Osmanom Nurkovićem.

“Na osnovu ovog Memoranduma Srbija i Crna Gora moći će da definišu projekte koje mogu da zajedno da rade u oblasti infrastrukture”, rekla je Mihajlovićeva.

Govoreći o auto-putu na Koridoru 11, koji će povezati Srbiju i Crnu Goru, Mihajlovićeva je rekla da će se formirati zajednička komisija koja će odrediti tačku spajanja trase kroz Srbiju i trase kroz Crnu Goru.

“Nema potrebe da bilo ko sumnja u spremnost Srbije da gradi ovaj auto-put. Do kraja ove godine, imaćemo završeno 103 kilometra od Obrenovca do Preljine, u martu počinjemo radove na deonici Preljina-Požega, a sledeće godine nadam se da ćemo imati projektnu dokumentaciju i mogućnost da počnemo da razgovaramo o komercijalnom ugovoru za poslednju deonicu, od Požege do Boljara, a da za oko dve godine započnemo radove”, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je rekla da je Srbija posle više od 30 godina rekonstruisala prvu deonicu barske pruge, od Resnika do Valjeva, u dužini od 77,6 kilometara, a da se ove godine radi projektna dokumentacija za nastavak rekonstrukcije, na deonicama od Valjeva do granice sa Crnom Gorom.

”Iduće godine očekujemo nastavak radova na rekonstrukciji barske pruge, koji bi mogli biti završeni do kraja 2020. ili početkom 2021. godine. Međutim,  važno je da uz obnovu pruge radimo i na otklanjanju takozvanih nefizičkih barijera, između ostalog kroz uspostavljanje zajedničkih graničnih prelaza, kakav ćemo sa Crnom Gorom imati u Bijelom Polju, jer je nedopustivo da teretni vozovi stoje osam i više sati na graničnom prelazu”, navela je ona.

Ministar Nurković rekao je da je Crna Gora do sada rekonstruisala više od 40 odsto barske pruge na svojoj teritoriji i obezbijedila novih 70 miliona evra iz kredita i grantova koje će uložiti u nastavak rekonstrukcije. “Cilj nam je da kroz tri godine imamo mnogo kvalitetniju železničku vezu i bolji transport železnicom između Srbije i Crne Gore”, rekao je Nurković.

On je dodao da je na sastanku upoznao potpredsednicu Vlade Srbije sa aktuelnim radovima na auto-putu Boljare-Bar i planovima za nastavak izgradnje drumskog Koridora 11 kroz Crnu Goru. “Uhvatili smo dobar tempo, najvažnije je da se radovi izvode kvalitetno, a cilj nam je da spojimo auto-puteve koje gradimo na granici kod Boljara”, rekao je Nurković.

On je dodao da je sa potpredsednicom Mihajlović, između ostalog, razgovarao i o zajedničkim aktivnostima dve zemlje na suzbijanju sive ekonomije u drumskom prevozu, korišćenju iskustava Srbije sa koncesijom za Aerodrom “Nikola Tesla” za razvoj aerodroma u Crnoj Gori, kao i o odnosima “Montenegro Erlajnza” i Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), za koje će biti formirana posebna komisija.


Ministarstvo saobra
ćaja i pomorstv
a

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?