Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predstavnici TUBITAK-a u posjeti Ministarstvu: Konkurs za sufinansiranje naučnoistraživačkih projekata sa Republikom Turskom u septembru

Objavljeno: 23.07.2018. 21:10 Autor: Ministarstvo nauke
Alpaslan Mete Karaca, direktor Odsjeka za bilateralnu i multilateralnu saradnju i Burcu Kaptan, savjetnica za naučne programe u Naučno-tehnološko i istraživačkom savjetu Republike Turske, boravili su danas u posjeti Ministarstvu nauke. Tema sastanka bila je priprema teksta novog Konkursa za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Crne Gore i Republike Turske, a koji je planiran da se objavi u septembru ove godine.

Predloženi prioriteti Konkursa su:

1. Napredni materijali
2. Enegrija
3. Poljoprivredne nauke
4. Informaciono-komunikacione tehnologije
5. Medicina i zdravlje ljudi
6. Prirodne nauke

Crnogorskim istraživačima će biti omogućen rad u istraživačkim centrima i institutima u Republici Turskoj, te korišćenje savremenih laboratorija i tehnologija.

Takođe, konkursom je predviđen i značajan mehanizam usavršavanja mladih istraživača koji podrazumijeva da se jedan dio istraživanja, pri izradi magistarskih teza i doktorskih disertacija, realizuje upravo u Republici Turskoj, kao i objavljivanje zajedničkih naučnih radova u međunarodnim naučnim časopisima.

Tokom sastanka predstavnici TUBITAK-a i Ministarstva nauke su razmjenili informacije o naučnoj saradnji i programima koji se realizuju, sa posebnim fokusom na internacionalizaciju i saradnju sa privredom.

Podsjetimo, Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske o naučnoj i tehnološkoj saradnji potpisan u Ankari, 12. aprila 2013. godine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?