Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Jaša Alfandari ispraćen dostojanstvenom komemoracijom

Objavljeno: 23.07.2018. 21:28 Autor: PR služba

mmpmmpU Podgorici je danas održana komemoracija povodom smrti  Jaše Alfandarija, osnivača i predsjednika Jevrejske zajednice Crne Gore. Ministar Zenka je u ime Vlade Crne Gore i u svoje ime odao počast gospodinu Alfandariju za njegov doprinos ukupnoj međuvjerskoj sinergiji u Crnoj Gori. Pored ministra Zenke, komemoraciji je prisustvovao i ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Gospodin Alfandari osnivač je prve Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, septembra 2011. godine. Godinu  dana kasnije potpisan je Ugovor o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Jevrejske zajednice Crne Gore.  Na taj način judaizam je priznat kao jedna od zvaničnih religija u državi Crnoj Gori, a Jevrejima u Crnoj Gori priznata je puna autonomija u regulisanju vjerskih i nacionalnih odnosa u skladu sa zakonom i Ugovorom.

Jevrejska zajednica Crne Gore nije brojčano velika, ali je Jaša Alfandari, kao njen osnivač i vođa, budući vrstan poznavalac istorije i borac za očuvanje ukupnog sklada i suživota imao veliki udio u  daljem razvoju crnogorskog društva u tom pravcu.

Ministar Zenka rekao je da je odlaskom Jaše Alfandarija Crna Gora izgubila velikog prijatelja i saradnika, te da će Vlada Crne Gore nastaviti konstruktivno da izgrađuje odnose između države Crne Gore i Jevrejske zajednice Crne Gore  njegovim stopama, nastojeći da očuva i dalje unaprijeđuje zaostavštinu koju je gospodin Alfandari nesebično ostavio za sobom.

Komemoraciji su prisustvovale brojne visoke zvanice.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?