Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predstavljen Predlog Strategije zaštite od radona

Objavljeno: 25.07.2018. 20:45 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Predlog Strategije zaštite od radona sa Akcionim planom za period 2019 -2023. predstavljen je danas u Ministarstvu održivog razvoja i turizma na javnoj tribini sa ciljem razmjene mišljenja, upoznavanja sa aktivnostima i budućim zahtjevima koji proističu iz međunarodnih standarda, prevashodno pravne tekovine Evropske unije u ovoj oblasti koja se reflektuje i na ovaj dokument.

„Pitanje uspostavljanja sistema zaštite od radona i prevencije od negativnog uticaja radona ne izrađuje se i sprovodi kratkoročno već predstavlja dugoročan, višedecenijski proces, a mi smo kao odgovorno društvo na vrijeme počeli da se bavimo ovim pitanjem“, poručeno je sa današnje javne tribine u okviru Javne rasprave o Predlogu Strategije zaštite od radona sa Akcionim planom za period 2019 -2023.

Nataša Bjelica, samostalna savjetnica u Direktoratu za životnu sredinu predstavila je predlog ovog dokumenta, ističući da je jedan od njegovih ciljeva da se smanji individualni rizik od radona podsticajnim mjerama za remedijaciju i povećanjem broja realizovanih remedijacija.

Uz to, predviđeno je i formiranje nacionalne baze podataka o radonu u Crnoj Gori kao i formiranje Nacionalnog koordinacionog tijela, za koje je koje predloženo da prati sprovođenje Strategije.

Bjelica je istakla da je novim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, uvedena osnovna preventivna građevinska mjera zaštite od radona. Ona je takođe navela da će se unaprijediti sinergija sprovođenja politike energetske efikasnosti i zaštite od radona kroz projekte i propise kojima se podstiče energetska efikasnost.

Tamara Đurović, rukovoditeljka Direkcije za zaštitu vazduha i zaštitu od buke u životnoj sredini kazala je da je uvjerena da uz tim koji je radio na stručnoj osnovi dokumenta i sve kolege i zainteresovane predstavnike koji su prisustvovali današnjoj javnoj tribini postoji dovoljno kapaciteta da se sistem izgradi baš onako kako treba, u skladu sa evropskim zahtjevima i što je mnogo važnije da se na pravi način zaštite građani Crne Gore od štetnog dejstva ovog prirodnog radioaktivnog gasa.

Ona je podsjetila da se Zakonom o zaštiti od jonizujućeg zračenja i radijacionoj sigurnosti i podzakonskim aktima uređuju zaštita života i zdravlja ljudi i zaštita životne sredine od štetnog djelovanja jonizujućeg zračenja, te da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, u saradnji sa relevantnim institucijama, izradilo a Vlada Crne Gore usvojila Strategiju o zaštiti od jonizujućeg zračenja, radijacionoj sigurnosti i upravljanja radioaktivnim otpadom sa Akcionim planom 2017-2021.

Đurović je poručila da je značajna ali i odgovorna uloga svih nas jer smo dužni da kontinuirano radimo na sprovođenju osnovnog principa zaštite od jonizujućeg zračenja, radi života i zdravlja sadašnjih i budućih generacija. „Vjerujem da će novi i zahtjevniji standardi uvesti nove obaveze ali isto tako vjerujem da će posebno mjesto imati i kreativnost projektovanja i izgradnje objekata, kao i podsticaj za stvaranje novih preduzeća koja će se baviti mjerenjima i remedijacijom“, kazala je Đurović.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?