Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana pres konferencija Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije JU Narodni muzej

Objavljeno: 25.07.2018. 22:39 Autor: mku
Državna komisija za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije JU Narodni muzej Crne Gore održala je danas pres konferenciju, na kojoj je predstavila prvi Izvještaj o radu Komisije, koja je formirana 1. februara 2018. godine.
 
Na konferenciji su govorili predsjednik Državne komisije Aleksandar Čilikov, članovi Predrag Malbaša, Senad Crnovršanin i Silvana Radonjić i direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović.

“Do sad smo imali 16 sjednica, ali je rano da se donesu definitivni zaključci. Rezultati dosadašnjeg tromjesečnog rada upućuju na izuzetno loše stanje muzejske dokumentacije, odnosno muzejskog poslovanja u cjelosti. Predlažemo donošenje uputstva za reviziju prema odgovarajućem pravilniku, Postojećim pravilnikom nijesu mogli biti predviđeni svi problemi sa kojima će se suočavati Komisija za reviziju. Takođe, nema revizije muzejskih fondova bez prethodne revizije muzejske dokumentacije”, rekao je predsjednik Komisije Čilikov. 

Predsjednik Komisije Čilikov je istakao i da je “poseban problem odnos stručnjaka kustosa prema zbirkama u muzejima, odnosno prema pravovremenom ažuriranju podataka i stručno-naučnoj obradi muzejskog materijala. Drugim riječima, čitav niz kompleksnih problema, koji su prisutni u oblasti muzejske dokumentacije u Narodnom muzeju, ukazuje na potrebu njihovog objektivnog sagledavanja i urgentnog rješavanja na pravilan način”.

Najavljeno je i da će, shodno zaključcima Vlade Crne Gore Ministarstvo kulture donijeti uputstvo o reviziji muzejskog materijala i muzejske dokumentacije.

Arheolog Predrag Malbaša je istakao kako je u Umjetničkom muzeju završeno oko 99 odsto posla, kao i da je u završnici priprema izvještaja.

Direktorica Muzeja Miranović je naglasila da će Narodni muzej postupati shodno zaključcima Vlade Crne Gore i Državne komisije, upoznala prisutne da su već pokrenute aktivnosti u vezi sa pravilnim upravljanjem dokumentacijom, kao i da je u toku tender za saniranje depoa Narodnog muzeja.

Članovi Državne komisije su: dr Aleksandar Čilikov, predsjednik; Violeta Vujisić, načelnica Direkcije za unutrašnju kontrolu nad zaštitom tajnih podataka, Ministarstvo unutrašnjih poslova; Jelena Krivokapić, samostalna savjetnica II u Kabinetu ministra, Ministarstvo unutrašnjih poslova; Senad Crnovršanin, načelnik Direkcije za normativne poslove i praćenje propisa iz oblasti lokalne samouprave, Direktorat za lokalnu samoupravu, Ministarstvo javne uprave; Lidija Mašanović, načelnica Direkcije za IPA i druge međunarodne projekte, Ministarstvo pravde; Predrag Malbaša, dipl. arheolog; Anđa Kapičić, dipl. istoričarka umjetnosti; Nadežda Jabučanin, dipl. etnolog i Silvana Radonjić, dipl. pravnica.

Zadatak Državne komisije je vršenje nadzora nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije organizacionih jedinica Narodnog muzeja (Etnografski muzej, Umjetnički muzej, uključujući i Crnogorsku galeriju umjetnosti "Miodrag Dado Đurić", Istorijski muzej, uključujući i Muzej kralja Nikole, Njegošev muzej, kao i rodne kuće kralja Nikole I Njegoša, na Njegušima) i utvrđivanje stanja, broja i vrijednosti muzejskog materijala.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?