Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović u Beranama: Razlike nijesu i neće biti prepreka za realizaciju razvojnih projekata za dobro svih građana ove opštine

Objavljeno: 26.07.2018. 18:02 Autor: MPRR

Političke razlike nijesu i neće biti prepreka za realizaciju projekata za razvoj opštine Berane i dobro svih građana te opštine, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović.

Prilikom radne posjete Beranama, u okviru prakse direktne komunikacije sa lokalnim samoupravama, potpredsjednik Simović održao je sastanak sa predsjednikom Opštine Berane Dragoslavom Šćekićem.

To je bila prilika da se razgovara o realizaciji razvojnih projekata kojima će se, uz podršku Vlade, održivo valorizovati potencijali Berana.

Istaknuta je potreba partnerskih aktivnosti u cilju kreiranja povoljnog poslovnog ambijenta i podsticanja preduzetničkih inicijativa, što će doprinijeti otvaranju i razvoju proizvođačkih pogona, prije svega u oblastima prerađivačke industrije, poljoprivrede, energetike, drvne industrije i turizma.

Takođe, potpredsjednik Simović je ukazao da Vlada veoma intenzivno radi na pripremi čitavog seta zakona koji će doprinijeti boljoj poziciji lokalnih javnih finansija, otklanjanju već odavno uočenih barijera u realizaciji projekata koji doprinose ostvarenju javnog interesa, uspostavljanju jasno definisanih mehanizama privatno-javnog partnerstva i preispitivanju brojnih administrativnih taksi. Cilj svih ovih promjena je stvaranje uslova za ubrzani rast ekonomije i brže otvaranje većeg broja novih radnih mjesta.

Predsjednik opštine Berane izrazio je zahvalnost na partnerskoj komunikaciji sa Vladom u korist svih građana Berana.

Šćekić je istakao da Berane imaju značajne potencijale u oblasti poljoprivrede, vodnih potencijala, šumarstva i drvne industrije, a koje treba intenzivnije valorizovati. U tom pravcu, kako je kazao, značajna je podrška Vlade.

Takođe, Šćekić je ocijenio da je potrebno i dalje snažno raditi na stvaranju i jačanju preduzetničkog duha kod stanovnika ove opštine. Šćekić je izrazio i očekivanje da će nastojanja Vlade da eliminiše administrativne i druge barijere za realizaciju projekata značajnih za razvoj lokalne ekonomije i kvalitetnije servisiranje potreba građana, donijeti novu perspektivu Beranama.

Pogon Agrolužac - primjer mudre preduzetničke inicijative

MPRRMPRR

MPRRMPRR 

Simović i Šćekić su obišli i proizvodni pogon u Beranama – „Agrolužac“, koji je korisnik bespovratne podrške Ministarstva poljoprivrede. Investicija – nabavka tehnološke linije za sušenje šljiva vrijednosti oko 150 hiljada eura, podržana je od strane Ministarstva poljoprivrede kroz IPARD like za preradu, sa bespovratnih 65 hiljada eura

Linija za sušenje šljiva je instalirana, a plan je nabavka i linije za proizvodnju džema, rakije od šljive i soka od jabuke. Kompanija ima i sopstveni zasad od više od pet hiljada sadnica šljiva i značajne potrebe za otkupom. Plan investitora je da sušaru stavi u pogon tokom ovogodišnje sezone, a da sa proizvodnjom džema krene u narednoj godini. Tržište za plasman ovih proizvoda je obezbijeđeno.

Potpredsjednik Simović je nakon obilaska i razgovora sa investitorom izrazio zadovoljstvo održivim konceptom projekta. Poseban kvalitet projekta je perspektiva koja se otvara za kooperante, što će, kako je kazao Simović, podstaći razvoj poljoprivrednih gazdinstava koja se bave proizvodnjom šljiva i drugog voća. Ovaj projekat, kako je ocijenio, treba da bude podsticaj i za razvoj sličnih predzetničkih inicijativa u Beranama.    


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja              


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?