Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Javni poziv za učešće u Programu podrške razvoju zanatstva za 2018. godinu

Objavljeno: 27.07.2018. 13:09 Autor: m
Ministarstvo ekonomije raspisuje

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U PROGRAMU PODRŠKE RAZVOJU ZANATSTVA ZA 2018. GODINU
- Projekat finansijske podrške preduzetnicima i privrednim društvima 
koja obavljaju zanatsku djelatnost

Cilj ovog Programa je da obezbijedi promociju crnogorskih zanata kroz pružanje finansijske podrške preduzetnicima i privrednim društvima koja obavljaju zanatsku djelatnost (u daljem tekstu: zanatlije), u smislu podsticanja i omogućavanja organizacije i učestvovanja na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama.
Kroz Program finansijske podrške za zanatlije može se odobriti finansijska pomoć za sljedeće aktivnosti:

I Učešće na domaćim i međunarodnim privrednim sajmovima:

- organizacija individualnog štanda

- organizacija zajedničkog štanda

II Izrada promotivnog materijala:  

- brošure,

- katalozi, 

- izrada promotivnog video i DVD materijala, prezentacije

Opravdani troškovi:

- Troškovi iznajmljivanja prostora

- Dizajn i izgradnja štanda

Opravdani troškovi:

- Troškovi dizajna, fotografije, prevoda, ilustracije, troškovi štampe, troškovi video i DVD produkcije, prezentacije


Finansijski okvir: Zanatlije mogu ostvariti pravo na finansijsku pomoć do 50% opravdanih troškova, odnosno do 3.000 € bez PDV-a po aplikantu, za učešće na međunarodnom sajmu, dok će se iznos do 2.000 € bez PDV-a dodjeljivati za učešće na domaćem sajmu. Za aktivnosti koje se odnose na dizajn i štampanje promotivnog materijala, iznos bespovratnih sredstava koji može biti dodijeljen zanatlijama je 50% opravdanih troškova, odnosno do 2.000 € bez PDV-a po aplikantu.
Zanatlija je u obavezi da finansira troškove za realizaciju aktivnosti u visini od 100%, i nakon završetka aktivnosti traži povraćaj u visini do 50% opravdanih troškova, bez PDV-a. Preostalih 50% troškova treba da bude pokriveno iz sopstvenih izvora podnosioca prijave.
Ukupan Budžet opredijeljen za realizaciju Programa podrške razvoju zanatstva za 2018. godinu je 30.000 €.

Uslovi za učešće u Programu: Pravo učešća u Programu podrške razvoju zanatstva za 2018. godinu imaju zanatlije koje su registrovane u skladu sa Zakonom o privrednim društvima ("Sl. list RCG", br. 06/02, 36/11) u Centralnom registru privrednih subjekata i koje su upisane u registar zanatlija kod JU Zanatska komora, odnosno preduzetnici i privredna društva u skladu sa Zakonom o zanatstvu, kojima je pretežna djelatnost obavljanje jednostavnog ili složenog zanata, a sve u skladu sa Odlukom o utvrđivanju zanata, djelatnosti sličnih zanatu i liste jednostavnih i složenih zanata, i koja:
- imaju sjedište na teritoriji Crne Gore, 
- obavljaju zanatsku djelatnost najmanje jednu godinu,
- da su registrovani u Centralnom registru privrednih subjekata,
- da su registrovani kod JU Zanatska komora,
- posluju 100% u privatnom vlasništvu,
- nijesu imali gubitke u poslovanju u posljednjoj finansijskoj godini,
- redovno izvršavaju obaveze plaćanja poreza i doprinosa.

Kriterijumi koji će se koristiti za ocjenjivanje prijava:
- period obavljanja zanatske djelatnosti,
- djelatnost,
- ostvarena priznanja na sajmovima i izložbama,
- sertifikati za obavljanje djelatnosti,
- stepen razvijenosti opštine u kojoj je zanatlija registrovan,
- dodatni bodovi - učešće žena i mladih u vlasništvu. 

Potrebna dokumentacija za učešće u Programu

Zanatlije koje ispunjavaju uslove Programa u obavezi su da za dodjelu finansijske podrške u okviru Programa podnesu sljedeću dokumentaciju:

- Popunjeni Prijavni obrazac (Formular 1),

- Potpisane i ovjerene Izjave o prihvatanju uslova Programa, korišćenju sredstava iz drugih izvora kao i Izjavu u slučaju zajedničkog nastupa na sajmu (Formular 2, 3 i 4),

- Bilans stanja, Bilans uspjeha i statistički aneks za 2017. godinu (izuzev za aplikante koji nisu u obavezi da sastavljaju finansijske izvještaje),

- Dokaz o ostvarenim priznanjima na sajmovima i izložbama,

- Sertifikati za obavljanje djelatnosti,

- Dokumentacija kojom se potvrđuje realizacija aktivnosti za koju se podnosi zahtjev za refundaciju u okviru Programa (potvrda od sajma o zakupu prostora, fotokopija ili fotografije dizajna štanda, primjerak promotivnog materijala i sl.),

- Izvod iz banke o plaćenim troškovima i ostali dokazi koji su relevantni za procjenu opravdanosti realizacije aktivnosti (kopija kartona deponovanih potpisa, fakture, ugovori, cjenovnici, SWIFT, izvještaji i sl.).

Druga potrebna dokumentacija koja se odnosi na izvod iz CRPS-a, dokaz o registraciji kod JU Zanatska komora kao i potvrda o plaćenim porezima i doprinosima, Ministarstvo ekonomije će obezbijediti po službenoj dužnosti.


Napomena: Finansijska pomoć će se dodijeliti shodno redosljedu ocijenjenih prijava sa rang liste, dok se ne utroše raspoloživa sredstva od 30.000 €. U okviru programa za refundaciju troškova za 2018. godinu može se aplicirati za aktivnosti koje su realizovane u periodu od raspisivanja Javnog poziva do 1. decembra 2018. godine. 
Zanatlija može podnijeti jedan zahtjev za dodjelu finansijske pomoći i to za jednu od dvije ponuđene aktivnosti.
Prijave ne mogu podnositi novoosnovana privredna društva i privredna društva u poteškoćama.

POZIV JE OTVOREN DO 1. DECEMBRA 2018. GODINE (DO 15:00h).


Prijavna dokumentacija za učešće u Programu podrške razvoju zanatstva za 2018. godinu sa detaljnim informacijama o namjeni, uslovima i kriterijumima, procedurama sprovođenja Programa, može se preuzeti u Ministarstvu ekonomije, Direktorat za industriju i transformaciju, Rimski trg 46, 81000 Podgorica, III sprat, kancelarije broj 7 i 8, kao i na web stranici http://www.mek.gov.me/biblioteka/oglasi

Popunjeni prijavni obrazac i prateća dokumentacija u 3 primjerka u zatvorenoj koverti (jedan original ili kopija ovjerena od strane suda ili notara i dvije kopije), predaju se lično na arhivu Ministarstva ekonomije ili preporučenom poštom na adresu: „Ministarstvo ekonomije, Rimski trg 46, 81000 Podgorica“. U razmatranje će se uzeti samo kompletne i blagovremeno podnijete prijave. 

Neophodne dodatne informacije i stručna pomoć mogu se dobiti u prostorijama Ministarstva ekonomije, Direktorat za industriju i transformaciju, radnim danima u periodu od 08-11h, ili na brojeve telefona: 020/482-252 i 234-397.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?