Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Ministarstva kulture povodom oštećenja grobova dinastije Petrović, u Cetinjskom manastiru

Objavljeno: 27.07.2018. 00:31 Autor: mku
Zbog interesovaja više medija, povodom objavljivanja fotografija grobova dinastije Petrović, u Cetinjskom manastiru, Ministarstvo kulture koristi priliku da saopšti sledeće:

Uprava za zaštitu kulturnih dobara podnijela je prijavu Upravi za inspekcijske poslove, protiv NN lica, u vezi sa štetom na grobovima dinastije Petrović, koji se nalaze u Cetinjskom manastiru.

Prema Zakonu o zastiti kulturnih dobara drzalac kulturnog dobra dužan je da kulturno dobro čuva, pravilno koristi, redovno održava i da blagovremeno sprovodi druge propisane ili utvrdjene mjere zaštite, kao i da najkasnije u roku od osam dana, prijavi Upravi za zastitu kulturnih dobara prijavi svaku pravnu i fizičku promjenu na kulturnom dobru.

Nedopustivo je da se navedeno kulturno dobro nalazi u takvom stanju, usljed čega očekujemo brzu i odlučnu reakciju po našoj prijavi.

Nemar prema grobovima, u najmanju ruku pokazuje i odnos prema dinastiji Petrović i prema crnogorskom nasljedju i identitetu. Zbog toga, izražavamo nadu da u budućnosti nećemo biti svjedoci sličnih opominjućih situacija.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?