Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Primjena Plana optimizacije javne uprave ključna aktivnost reforme javne uprave

Objavljeno: 27.07.2018. 19:22 Autor: MJU
„Primjena Plana optimizacije javne uprave ključna je aktivnost reforme javne uprave, koja treba da doprinese unpaređenju funkcionalnosti i efikasnosti javne uprave“ – ocijenjeno je na dvodnevnoj radinici „U susret primjeni novog zakonodavnog okvira za službenički sistem na lokalnom nivou“ koja je održana je u organizaciji Ministarstva javne uprave u saradnji sa UNDP-om pethodna dva dana. Na radionici, koja je namijenjena glavnim administratorima i službenicima zaduženim za upravljanje ljudskim resursima, razmatran je službenički sistem u kontekstu novog Zakona o lokalnoj samoupravi i novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima i mjere za optimizaciju broja zaposlenih u javnom sektoru na lokalnom nivou.

Državni sekretar Ministarstva javne uprave, Goran Jovetić, u uvodnom dijelu je kazao da politika optimizacije predstavlja dio šireg programa ukupne reforme javne uprave zasnovane na modernizaciji države, optimizaciji, efektivnosti, povećanju efikasnosti, smanjenju troškova, racionalizaciji radne snage, unapređenju kvaliteta javnih usluga i dr. Jovetić je kazao da je u prethodnom periodu uspostavljen normativni okvir za profesionalizaciju državnih službenika na centralnom i lokalnom nivou, stvoreni uslovi za pojednostavljivanje administrativnih procedura, uspostavljen okvir za implementaciju procesa optimizacije javnog sektora, unaprijeđena saradnja sa civilnim sektorom. On je kazao da je cilj Ministarstva javne uprave da se indeks efektivnosti Vlada sa 2,6% poveća na 3,5% koliki je prosjek u EU.

Na radionicu su govorili i generlna direktorica za lokalnu samoupravu, Jadranka Vukčević, generalana direktorica za državnu upravu, Danijela Nedeljković-Vukčević, direktorica Uprave za kadrove, Svetlanu Vuković, i pomoćnik direktora uprave za kadrove, Đuro Nikač. Oni su predstavili nova zakonska rješenja o državnim službenicima i namještenicima i lokalnoj samoupravi. Govornicu su istakli da je u prethodnom periodu unaprijeđen normativni okvir za službenički sistem, stvoreni uslovi za kvalitetnije upravljanje ljudskim resursima u smislu zapošljavanja i napredovanja po sistemu zasluga, te jačanje profesionalizma, odgovornosti, otvorenosti i efikasnosti, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.

Radionica je dio projekta “Podrška uspostavljanju transparentne i efikasne javne uprave na usluzi građanima” finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom javne uprave.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?