Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Otvorena izložba „ΣYNÉXEIA – CONTINUUM – TRAJANJE“

Objavljeno: 27.07.2018. 19:40 Autor: MKU

Izložba „ΣYNÉXEIA – CONTINUUM – TRAJANJE“, posvećena arheološkim istraživanjima u Risnu otvorena je juče u Ministarstvu kulture.

Izložbu je otvorio mr Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu, koji je rekao: “Arheološka istraživanja u Risnu, u okviru međunarodnog projekta „Risinium -prijestonica kraljice Teute“, počela su 2001. godine, u saradnji Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kotoru, sadašnjeg Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, i Univerziteta u Varšavi. Do sada otkriveni nepokretni i pokretni nalazi svjedoče o izuzetnom značaju ovog lokaliteta i pružaju vrijedne podatke za razumijevanje početaka i razvoja društvenog života na ovom prostoru. Ovaj projekat, kao dobar primjer međunarodne saradnje, obezbijedio je nova saznanja od značaja za adekvatnu valorizaciju lokaliteta u Risnu, ukazujući na nužnost sprovođenja daljih aktivnosti, koje pored konzervatorskog tretmana nalaza, podrazumijevaju i naučnu obradu, kao i primjenu savremenih tendencija za zaštitu i upravljanje ovim segmentom nepokretne kulturne baštine Crne Gore“.

Autor izložbe dr Dejan Gazivoda predstavio je dio kulturne baštine koja je pronađena zahvaljujući sistematskim arheološkim istraživanjima realizovanim skoro dvije decenije kroz međunarodni projekat Risinium prijestonica kraljice Teute u organizaciji Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Univerziteta u Varšavi, a koji je finansiran od strane Ministarstva kulture i Univerziteta u Varšavi.

Dr Dejan Gazivoda je rekao: „Risan predstavlja neiscrpnu riznicu nepokretne i pokretne kulturne baštine koja u konačnom mora biti prezentovana i turistički valorizovana na pravi način. Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture arheološka istraživanja traju dugi niz godina i nadamo se da će arhitektonski ostaci na Carinama biti nakon odgovarajućeg tretmana prezentovani u vidu arheološkog parka, treba razmisliti o formiranju naučno-istraživačkog centra sa muzejskom jedinicom u kojoj će pokretni fond biti adekvatno prezentovan, a stručni tim će moći u potpunosti da bude posvećen istraživanju najbolje očuvane ilirske naseobine u Crnoj Gori“.

Izložba koju je organizovao Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, pod pokroviteljstvo Ministarstva kulture trajaće do 3.avgusta.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?