Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović predstavila SEEIIST projekat na međunarodnoj radionici o savremenoj radioterapiji i bioinženjeringu

Objavljeno: 28.07.2018. 21:03 Autor: Ministarstvo nauke

Ministarka nauke Crne Gore, dr Sanja Damjanović, predstavila je projekat SEEIIST, Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, na međunarodnoj radionici posvećenoj radioterapiji i bioinženjeringu, koja se održava od 25. do 28. jula 2018. godine u Ohridu, u organizaciji Instituta za medicinsku fiziku i inženjerstvo u biomedicini – IFMP.

Ministarka Damjanović je upoznala učesnike sa naučnim i političkim aktivnostima u cilju realizacije ovog ozbiljnog regionalnog projekta, a koji se upravo zasniva na najsavremenijoj metodi liječenja kancera, hadronskoj kancer terapiji i istraživanje u oblasti biomedicine pomoću protona i težih jona.

Trenutno u svijetu postoji samo 12 ovakvih mašina, samo 4 u Evropi. Projekat SEEIIST bi bio ne samo peti u Evropi, već unikatan, jer će 50 odsto vremena biti posvećeno istraživanju drugih elemenata, poput helijuma, kiseonika, a za koje postoje indikacije da mogu biti korisniji u liječenju i tretiranju kancera.

Ovogodišnja radionica “Ohrid 2018 – IFMP” okupila je stručnjake iz renomiranih naučnih instituta, koji mladim evropskim istraživačima i studentima prenose znanja i
iskustva o kliničkim primjenama snimanja, najmodernijoj radioterapiji koja se primjenjuje u svijetu, kao i inovacijama i trendovima na polju bioinženjeringa.

Organizator radionice, Institut IFMP, želi da ovakvim radionicama motiviše mlade naučnike i istraživače da se bave medicinskom fizikom. S tim u vezi, prošle godine na konferenciji na Krfu učestvovao je pronalazač PET-CT skenera.

Institut inače namjerava da obezbijedi neophodne kurseve studentima iz zemalja u kojima istraživači nemaju priliku da koriste sofisticiranu opremu, a koja zahtijeva stručni angažman, od skenera kompjuterske tomografije (CT), gama kamera, do akceleratora. U tom kontekstu, i projektu SEEIIST će biti potrebna stručna podrška eksperata zemalja Zapadne Evrope, budući da se radi o najsavremenijoj tehnologiji, a mjesta će biti i za ove mlade istraživače.

Institut IFMP je osnovao međunarodni savjetodavni Komitet sa oko pedeset renomiranih i priznatih stručnjaka iz oblasti fizike, medicine, biologije i srodnih disciplina.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?