Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zatvoren treći Ljetnji vojni kamp za mlade

Objavljeno: 29.07.2018. 23:33 Autor: mod
Danas je u kasarni ”Vladimir Knežević Volođa“ u Pljevljima održana ceremonija zatvaranja Ljetnjeg vojnog kampa za mlade. U pitanju je projekat koji Ministarstvo odbrane uspješno realizuje već treću godinu za redom.

Ove godine, jedna od novina je bila i učesce petoro mladih ljudi iz Republike Makedonije, čime je Kamp dobio regionalni karakter.

Obraćajući se učesnicima Kampa,državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Slobodan Filipović je poručio:” Ponosni smo što smo imali uzorne učesnike, koji su svojim trudom, zalaganjem i zainteresovanošću ostavili odličan utisak u našim jedinicama. Kohezija, timski rad i istrajnost koju ste pokazali u rješavanju svakodnevnih zadataka oslikavaju pravog vojnika, koji je spreman da se suoči sa izazovima i zahtjevima.”
Istakao je da su opravdali ukazano povjerenje, časno i dostojanstveno nosili uniformu. Izrazio je nadu da će neki od učesnika ponovo biti u prilici da zaduže uniformu, kao kadeti ili vojnici po ugovoru, “kako biste služili našoj domovini Crnoj Gori i bili ponos svih koji su se kroz vjekove borili za njeno očuvanje i nezavisnost” zaključio je Filipović.

Državni sekretar Ministarstva obrane Republike Makedonije, Dragan Nikolić je poručio da je ovaj vid saradnje samo jedan u nizu pokazatelja odličnih bilateralnih odnosa između Crne Gore i Republike Makedonije u oblasti odbrane, ali svakako predstavlja podstrek da u budućnosti zajedničkim snagama djelujemo u cilju približavanja Vojske i vojnog poziva mladima.

Tokom Kampa učesnici su učili o vrijednostima koje njeguje Vojska, razvijali takmičarski duh, imali su fizičku obuku i savladali tehnike rasklapanja i sklapanja pješadijskog naoružanja. Zatim su prošli Taktičku obuke, što podrazumijeva postupke i načine kretanja vojnika u borbi, a pohađali su i predmet Topografija, na temu orijentacije i snalaženja u prirodi. Sve je krunisano trodnevnim logorovanjem, raftingom i alpinističkom obukom. Za pet najboljih polaznika Ministarstvo odbrane Crne Gore je kroz bilateralnu saradnju sa Ministarstvom odbrane Velike Britanije obezbijedilo posjetu Centru za obuku kadeta u Londonu.

Ministarstvo odbrane će i ubuduće razvijati projekte namijenjene mladima i nastaviti da ih, putem modernih platformi, kontinuirano informiše o ulozi i značaju Vojske, vojne profesije i važnosti ovog humanog poziva.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?