Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Podgorica: Spriječeno vršenje teških krivičnih djela – policija otkrila „štek stan“ i u njemu eksploziv, municiju, predmete za maskiranje i druge predmete spremne za upotrebu; dva lica lišena slobode

Objavljeno: 29.07.2018. 00:42 Autor: UP
Službenici Uprave policije MUP-a – Centra bezbjednosti Podgorica su, u nastavku aktivnosti na prevenciji, sprječavanju i otkrivanju krivičnih djela koja su planirana ili nastala u sukobu organizovanih kriminalnih grupa, a postupajući na osnovu operativnih aktivnosti, sinoć izvršili pretres tzv. štek stana u zgradi u naselju Stari aerodrom i pronašli i oduzeli četiri improvizovane eksplozivne naprave spremne za upotrebu, druge eksplozivne materije, municiju, alat za izradu eskplozivnih naprava i predmete koji su bili planirani za maskiranje prilikom vršenja krivičnih djela. Dva lica, L.B. (21) i D.V. (35) iz Podgorice, su lišena slobode. Time je spriječeno vršenje krivičnih djela sa teškim posljedicama. Jedna eksplozivna naprava je deaktivirana na licu mjesta. Prethodno su evakuisani stanari ulaza zgrade.

Naime, službenici CB Podgorica su, na osnovu operativnog rada i praćenja aktivnosti sukobljenih kriminalnih grupa, od nadležnog sudije za istragu pribavili naredbu za pretres stana i drugih prostorija koje koriste L.B. i D.V. a koji se nalazi u naselju Stari aerodrom u Podgorici. Prema operativnim saznanjima navedni stan je služio kao tzv. štek za smještaj lica i predmeta za izvršenje teških krivičnih djela.

Tom prilikom u stanu su pronađeni i oduzeti:

1. tri improvizovana eksplozivna kumulativna punjenja usmjerenog dejstva, velike razorne moći;
2. jedna improvizovana eksplozivna naprava, takođe usmjerenog dejstva, sastavljena od eksplozivnog kumulativnog punjenja - naoružana i spremna za upotrebu, koju su službenici Grupe za antiteroristički pregled Uprave policije MUP-a, zbog opasnosti da se može aktivirati pomjeranjem, onesposobili na licu mjesta;
3. ručna bomba oznake M52 zelene boje;
4. detonatorska kapisla;
5. 25 kutija sa po 25 komada pištoljske municije kalibra 9 mm;
6. okvir pištolja sa 13 komada municije 9 mm Luger;
7. alat i djelovi koji služe za pravljenje eksplozivnih naprava; i
8. više predmeta koji služe za maskiranje lica prilikom izvršenja krivičnih djela – fantomke, vještački brkovi, vještačka brada i perika.

Pronađene eksplozivne naprave su izuzete i demontirane od strane službenika Grupe za antiteroristički pregled i tom prilikom, uz podršku službenika Vatrogasne jedinice i osoblja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, iz stambene zgrade evakuisani su stanari ulaza u kojem se nalazi predmetni stan.

Zbog naprijed navedenog i postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, slobode su lišeni L.B. i D.V.

Od L.B. i D.V. su oduzeta dva putnička motorna vozila i sredstva komunikacije.

Oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, zbog osnovane sumnje da su počinili navedeno krivično djelo.

Sve oduzete stvari i predmeti biće predmet provjera i vještačenja u cilju, između ostalog, i eventualnog povezivanja sa ranije izvršenim krivičnim djelima.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?