Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović i direktor Klinike za onkologiju prof. dr Vladimir Todorović o SEEIIST projektu i hadronskoj kancer terapiji za TVCG

Objavljeno: 30.07.2018. 15:24 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarka nauke dr Sanja Damjanović i direktor Klinike za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) prof. dr Vladimir Todorović govorili su za Televiziju Crne Gore o međunarodnom naučnom institutu na prostoru Jugoistočne Evrope, odnosno, hadronskoj kancer terapiji sa istraživanjima u oblasti biomedicine pomoću protona i težih jona.
Ministarka Damjanović je kazala da je u pitanju veliki projekat, jedan od najljepših primjera “nauke za društvo”, koji će spriječiti odliv mladih talenata i donijeti višestruke benefite za sveukupni društveno-ekonomski razvoj.
Onkolog prof.dr Todorović, koji je inače i član Upravnog odbora SEEIIST projekta, osvrnuo se na razliku između radioterapije koja se trenutno primjenjuje u kliničkim ustanovima i hadronskoj kancer terapiji, na kojoj se bazira ovaj ozbiljni regionalni projekat. Uz to, on je u izjavi za TVCG istakao važnost istraživanja koje će upravo SEEIIST institut da ponudi mladim ljekarima.
Hadronska kancer terapija predstavlja najsavremeniji metod liječenja velikog broja vrsta kancera. Trenutno u svijetu postoji samo 12 ovakvih mašina, samo četiri u Evropi. SEEIIST projekat bi bio unikatan, jer bi 50 odsto vremena bilo posvećeno istraživanju, i to u oblastima koje su veoma izazovne za naučnu zajednicu čitavog svijeta i gdje se očekuju važna otkrića, jer postoje indikacije da druge vrste jona imaju bolji efekat u liječenju kancera.



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?