Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Program kreiranja inovativnog ekosistema: Eksperti Evropske komisije boravili u prvoj posjeti Crnoj Gori

Objavljeno: 30.07.2018. 17:36 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Eksperti Evropske komisije, koji će pomoći Ministarstvu nauke u relizaciji Programa podsticanja start up-ova i uspostavljanju inovativnog ekosistema, boravili su protekle nedjelje u prvoj posjeti Crnoj Gori.

Ministarstvo nauke je, na preporuku Evropske komisije, apliciralo za korišćenje instrumenta podrške »Policy Support Facility«, koji je uvršten i u program rada Vlade za tekuću godinu. Program definiše mjere i aktivnosti kojima će se kreirati povoljan ambijent za osnivanje i dalji razvoj inovativnih start up privrednih društava u Crnoj Gori, zakonodavne reforme, te novi finansijski instrumenti za podršku inovacijama.

Delegaciju EK koju je predvodila Darija Tataj, savjetnica evropskog komesara za nauku i inovacije, činili su: Totti Könnölä, Eugenija Pučiūtė, Jean-Michel Dalle, Domen Bole i Asel Doranova. Eksperti Evropske komisije su se u okviru niza sastanka susreli s različitim akterima iz inovativne zajednice: preduzećima, poslovnim udruženjima, biznis inkubatorima, istraživačima, kao i predstavnicima državnih institucija. Cilj prve posjete je bilo mapiranje trenutne situacije, prikupljanje informacija o ekosistemu, izvodljivost programa, kao i identifikacija mogućih rješenja za otklanjanje barijera.


Nakon posjete, eksperti će pripremiti sveobuhvatnu analizu i izvještaj sa preporukama i smjernicama za kreiranje povoljnog inovativnog ekosistema. Druga posjeta planirana je za novembar, kada će se diskutovati o nacrtu izvještaja.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?