Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Potpisan Finansijski sporazum za Sektorski operativni program 2015-2017 (IPA II)

Objavljeno: 31.07.2018. 15:07 Autor: mrss
Finansijski sporazum između Vlade Crne Gore i Evropske unije, za Sektorski operativni program za zapošljavanje, obrazovanje i socijalne politike 2015-2017 (SOPEES) u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) usvojen je na sjednici Vlade Crne Gore 05. jula 2018. godine, a potpisan je 12. jula 2018. godine

Usvajanjem i potpisivanjem Sporazuma stekli su se i formalni uslovi za početak sprovođenja Programa i korišćenje sredstava u iznosu od 18 miliona €, od čega je 15,3 mil. € doprinos Evropske unije, dok je 2,7 mil. € nacionalno kofinansiranje. 

Za sprovođenje Programa odgovorna je Operativna struktura koju čine Ministarstvo rada i socijalnog staranja kao vodeće ministarstvo za Program, zatim Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo nauke, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, kao i Direkcija javnih radova i Ministarstvo finansija (Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći).

Navedena struktura će sprovoditi aktivnosti predviđene Programom do 31. decembra 2022. godine, kada se po pravilima Program i završava, i to iz oblasti tržišta rada i zapošljavanja, gdje je fokus stavljen na povećanje zapošljavanja i zapošljivosti kroz sprovođenje targetiranih aktivnih mjera tržišta rada, i to u prvom redu realizacijom preko tri miliona eura vrijednog programa samozapošljavanja, zatim osposobljavanjem najranjivijih grupa na tržištu rada za deficitarna zanimanja u Crnoj Gori i, konačno, podrškom zapošljavanju u sjevernom regionu Crne Gore.
 
Osim aktivnosti na polju povećanja zapošljivosti i zapošljavanja u Crnoj Gori, Programom je planirana i realizacija aktivnosti iz oblasti obrazovanja i istraživanja, u cilju daljeg unapređenja sistema obrazovanja, kvaliteta rada i nastave u obrazovnim institucijama, razvoja stručnih kompetencija nastavnika, razvoja obrazovnih programa u skladu sa potrebama tržišta rada, ali i obezbjeđenju materijalnih sredstava za sprovođenje programa za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama, osoba sa invaliditetom i pripadnika marginalizovanih grupa, posebno pripadnike RE populacije, dok su određena sredstva izdvojena i za uklanjanje arhitektonskih barijera u institucijama na svim nivoima obrazovanja. U dijelu istraživanja, Programom su stavljeni u fokus mehanizmi kojima će se omogućiti zapošljavanje doktora nauka i doktoranada u akademskom i biznis sektoru. 

Programom će biti podržane i aktivnosti iz oblasti socijalne inkluzije u cilju poboljšanja socijalne i dječje zaštite kroz sprovođenje reformi sistema socijalne i dječje zaštite, poboljšanja kvaliteta socijalnih usluga na lokalnom nivou, kao i uključivanja pripadnika marginalizovanih grupa u zajednicu, sa posebnim fokusom na RE populaciju.

Konačno,   određena sredstva Programa su namjenjena i za aktivnosti koje se odnose na tehničku pomoć, čijom će se realizacijom doprinjeti jačanju administrativnih kapaciteta pomenute Operativne strukture u cilju bolje implementacije ovog, ali i budućih programa koji se finansiraju iz sredstava EU, kao i jačanju kapaciteta potencijalnih aplikanata i korisnika bespovratnih sredstava (grantova). 
Ovdje možete pogledati tekst Sektorskog operativnog programa za zapošljavanje, obrazovanje i socijalne politike 2015-2017 SOPEES 2015-2017.pdf
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?