Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Puna podrška projektu SEEIIST od Kliničkog centra: Susret ministarke Damjanović i direktora dr Jevta Erakovića

Objavljeno: 31.07.2018. 19:37 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović sastala se danas sa direktorom Kliničkog centra, dr Jevtom Erakovićem, koji je kazao da je ova najveća zdravstvena jedinica spremna da pruži punu logističku i stručnu pomoć u realizaciji međunarodnog naučnog instituta, a koji se bazira na hadronskoj kancer terapiji, najsavremenijoj metodi za liječenje velikog broja vrsta kancera.

Sastanku su prisustvovali i članovi užeg tima direktora Erakovića, medicinski direktor, prof. dr Marina Ratković, direktor Centra za nauku, prof. dr Filip Vukmirović i direktor Klinike za onkologiju, prof. dr Vladimir Todorović.

Ministarka Damjanović je upoznala direktora Erakovića sa trenutnim statusom projekta SEEIIST, te narednom, pripremnom fazom koja obuhvata izradu tehničkog i biznis plana (Technical Design Report - TDR).

Na posljednjoj sjednici Upravnog odbora instituta, čiji član je i direktor Klinike za onkologiju profesor Vladimir Todorović, iznijeta je inicijativa za uspostavljanje kliničke mreže onkologa. U tom kontekstu, direktor Kliničkog centra je predstavio ministarki projekat Telemedicina, preko kojeg je Centar povezan sa opštim bolnicama u Beranama, Baru i Pljevljima. U sva četiri centra su obezbijeđeni posebni prostori i mogućnost da ljekari dijagnostičke nalaze koji su urađeni u regionalnim centrima (ultrazvuk, skener) odmah pošalju u jedinstvenu bazu. Sagovornici su razgovarali upravo o unaprijeđivanju ovog IT sistema, kako bi mreža obuhvatala sve gradove Crne Gore. Uz to, namjera je da iste takve baze budu u svim zemljama regiona.
Na sastanku je dogovoreno da se u septembru organizuje konferencija na kojoj će učestvovati onkolozi iz svih zemalja regiona i šire, a koji će udružiti snage u cilju realizacije ovog ozbiljnog, jedinstvenog, regionalnog projekta, koji je izvrstan primjer „nauke za društvo“.

Ministarka je naglasila da, budući da se radi da se radi o najsavremenijoj tehnologiji, potrebna je stručna podrška eksperata zemalja Zapadne Evrope i cilj je da do kraja godine formiramo internacionalni tim u koji će biti uključeni i naučnici iz regiona, a koji će iznijeti ovu kompleksnu fazu projekta.

Ona je upoznala direktora Erakovića sa aplikacijama za finansijska sredstva iz raznih međunarodnih fondova u cilju podizanja kapaciteta u regionu, kroz različite vrste obuka i treninga. U tom smislu, već je pripremljeno nekoliko projektnih prijava prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, koja je obećala prvih pola miliona eura za ove namjene, zatim za EU Okvirni program za istraživanja i inovacije „Horizont 2020“, COST program u iznosu od 300.000 eura, za Regionalni IPA program za realizaciju elektronskog registra za kancer u iznosu od 2 miliona eura.

Nakon sastanka ministarka Damjanović je sa čelnicima Kliničkog centra obišla Kliniku za onkologiju i upoznala se sa dinamikom rada ove zdravstvene jedinice.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?