Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Obavještenje o javnoj raspravi povodom Nacrta Zakona o putevima

Objavljeno: 31.07.2018. 20:18 Autor: MSP

Ovim zakonom urediće se pravni položaj, razvoj, održavanje, zaštita, upravljanje i finansiranje javnih puteva kao i njihovo građenje i rekonstrukcija i izvršiti dodatno usaglašavanje sa pravnom tekovinom Evropske unije u oblasti saobraćajne politike.

Radna grupa je pripremila Nacrt Zakona o putevima i isti dala na javnu raspravu 11. juna 2018. godine u trajanju od 40 dana. U periodu trajanja javne rasprave pristigli su komentari, prijedlozi i sugestije određenog broja zainteresovanih lica.

Zakon o putevima donijet je 2004. godine, a 2009, 2010, 2011, i 2017. godine pretrpio je izmjene i dopune. S obzirom da je od donošenja zakona došlo do značajnih promjena zakonske regulative u Crnoj Gori, što nameće potrebu usaglašavanja propisa u oblasti puteva, bila je neophodna izrada novog zakona kojim će se urediti oblast koja se odnosi na pravni položaj puteva, uslove, načine upravljanja, njihovu zaštitu i održavanje, kako i izvore i načine finansiranja, a posebno uslove izgradnje i rekonstrukcije puteva i inspekciskog nadzora.

Nacrt Zakona trebalo bi da riješi uočene nedostatke i nepravilnosti u primjeni važećih pravnih propisa iz oblasti puteva, da uredi preciznije uslove i način upravljanja, zaštite i održavanja puteva, pruži rješenje za načine i izvore finansiranja, omogući usaglašavanje zahtjeva u pogledu izgradnje i rekonstrukcije puteva sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata kao i neophodno usaglašavanje sa propisima Evropske unije.

Prema Programu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji u ovom zakonu započeta je i nastavljena procedura uvođenja sledećih direktiva: Direktiva 1999/62 EZ o naknadama za korišćenje određenih infrastruktura za teška teretna vozila; Direktiva 2004/54 EZ o minimalnim bezbijedonosnim zahtjevima za tunele u okviru trans-evropske putne mreže; Direktiva 2008/96 EZ o upravljanju bezbijednošću putne infrastrukture; Direktiva 2010/40 EU o okviru za uvoođenje ITS ; Direktiva 2004/52 EZ o interoperabilnost elektronskih sisatema za naplatu putarine i Odluka Komisije 2009/750/EZ o defenisanju elektronske naplate putarine.

Zakonom je utvrđen organ nadležan za nadzor nad sprovođenjem odredaba ovog zakona, prava, nadležnosti i ovlašćenje državnog inspektora, povjeravanje inspekcijskog nadzora i žalba na rješenje inspektora. Utvrđene su i kaznene mjere za privredni prestup za pravno lice i prekršaj za pravno lice, preduzetnika, fizičko lice.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?