Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nuhodžić sa Stefanovićem u Beogradu: Još jače i snažnije protiv organizovanog kriminala

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić razgovarao je danas u Beogradu sa potpredsjednikom Vlade Republike Srbije i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem o saradnji policija dvije zemlje u borbi protiv organizovanog kriminala, a nakon sastanka ministri su potpisali sedam sporazuma i dva protokola o pograničnom saobraćaju i graničnoj kontroli.

MUP Republike SrbijeNuhodžić i Stefanović su naglasili da policije dvije zemlje sa još intenzivnijom saradnjom žele da pošalju jasnu poruku kriminalcima – da će im se suprotstaviti još jače i još snažnije i da će stati na put organizovanim kriminalnim grupama. Nuhodžić je istakao da je zajednička poruka sa današnjeg sastanka – da od države niko nije jači, ne može biti jači i neće biti jači.

Ministar Nuhodžić istakao je da je saradnja ministarstava unutrašnjih poslova Crne Gore i Srbije intenzivna i sadržajna po svim pitanjima koja su važna za dvije zemlje, prije svega u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i ilegalnih migracija.

„Tim pitanjima ćemo, kao i do sada, posvećivati punu profesionalnu pažnju i nastavićemo da radimo zajednički na jačanju borbe protiv ovih prijetnji koje su prisutne u naše dvije države. Dosadašnja saradnja i zajedničke aktivnosti policija naše dvije zemlje dale su značajne rezultate na lociranju lica koja se međunarodno potražuju, presijecanju kanala trgovine narkoticima, kao i na rasvjetljavanju teških krivičnih djela počinjenih na teritoriji Crne Gore i Srbije“.

On je takođe precizirao i da potpisani sporazumi i protokoli regulišu režim rada svih šest graničnih prelaza na granici Srbije i Crne Gore, dok će sporazum o prekograničnom saobraćaju regulisati uslove i način prelaska granice od strane stanovništva pograničnog pojasa.

„Definisali smo ovim sporazumom 21 prelazno mjesto za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza. To je veoma važno za naše stanovništvo u pograničnim opštinama, jer će im biti olakšano kretanje i prelaženje granice u cilju rješavanja svakodnevnih potreba tih ljudi, rekao je Nuhodžić.
On je podsjetio i na prisustvo srpskih policijskih službenika tokom ljetnje turističke sezone u Crnoj Gori, navodeći da takav zajednički rad povećava stepen sigurnosti turista, ali i potvrđuje prijateljstvo između dva ministarstva i dvije države.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Stefanović izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa kolegama iz Crne Gore i podsjetio da je razmjena informacija između dva ministarstva i kroz različite zajedničke operativne timove svakodnevna.

MUP Republike Srbije„Razgovarali smo o aktuelnim dešavanjima na našim prostorima i unapređenju saradnje kako bi djelujući efikasno, snažno i odlučno osigurali potpunu bezbjednost naših građana. U borbi protiv organizovanog kriminala, mi nemamo drugi izbor, nego da pobijedimo i pokažemo građanima i Srbije i Crne Gore da zajedničkim radom, saradnjom i razmjenom informacija možemo da slomimo organizovani kriminal i uhapsimo sve one koji su organizatori ili izvršioci nekih od najtežih krivičnih djela“, istakao je Stefanović.

Stefanović je kazao i da će sporazumi o pograničnom saobraćaju i graničnoj kontroli, koji su danas potpisani, doprinijeti unapređenju efikasnosti rada graničnih policija dvaju zemalja.

„Kada je riječ o iregularnim migracijama, podsjetio bih da to nije pitanje koje dotiče samo našu zemlju i da za ovaj problem mora biti pronađen jedinstven odgovor na nivou čitave Evrope. Mi želimo da razvijamo sa komšijama u regionu najsnažnije i najbolje moguće odnose i kako bismo ujedno i zajednički zauzeli stav, kojim bismo štitili bezbjednost naših država, ali i doprinijeli stvaranju jednog zajedničkog evropskog rješenja“, rekao je Stefanović.

On je istakao i da zemlje iz regiona daju svoj doprinos i podršku rješenju ovog pitanja, ali da je jasno da naše države ne mogu biti parking za migrante.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?