Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović govorio na otvaranju 32. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro Film Festival

Objavljeno: 02.08.2018. 17:51 Autor: MKU
Sinoć je na Kanli kuli svečano otvoren 32. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival, festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

Na otvaranju su govorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić. Nagrada Milan Žmukić za doprinos Festivalu dodijeljena je glumici Mileni Dravić čijim je pismom i zvanično otvoren 32. Festival. Na otvaranju je premijerno prikazan film “Krijumčareći Hendriksa”, kiparskog reditelja Mariosa Piperidesa.

Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao: “Primjetno je da u ovogodišnjoj takmičarskoj selekciji dugometražnog filma najveći broj ostvarenja dolazi iz prostora jugoistočne Evrope i mediteranskih zemalja, prostora u kojem su ponovo aktuelizovani oni civilizacijski antagonizmi koje je savremeni svijet očigledno prebrzo arhivirao. Ta cikličnost ideoloških, političkih i etničkih neuralgija, kojoj smo svjedoci, jeste poseban tematski izazov za filmske stvaraoce iz zemalja ovog dijela svijeta, što je očigledno uticalo i na, rekao bih, adekvatnu selektorsku reakciju Montenegro film festivala. To sve uočljivije okretanje savremenog filma angažovanom izrazu svojevrsna je spontana pobuna umjetničkim sredstvima protiv društveno-političkog zaoštravanja između današnjih sistema moći, a na tom fonu je i omaž 68-oj, koji će se, kao podsjećanje na najpoznatiju manifestaciju spontane pobune u novijoj istoriji, naći u programu ovogodišnjeg festivala.”

“Podjelom na festivalske segmente u konceptu Montenegro film festivala, uočljiva je namjera da se u savremenom filmskom stvaralaštvu naših prostora, ali i u teoriji i kritici, otvori svojevrsna polemika o dominantnim filmskim temama, formalno-strukturalnim i žanrovskim istraživanjima, ali i o nekim esnafskim problemima koji su pojavili u filmskoj industriju sa nimalo artikulisanim oslobađanjem tržišta, kakvo se desilo u periodu tranzicije. Sve to je uticalo na odluku Ministarstva kulture, da ovom festivalu 2009. godine dodijeli status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, a saradnja sa institucijama i festivalima iz okruženja pokazuje da Montenegro film festival ima poseban značaj i za cio region.”, zaključio je ministar Bogdanović.

“Hercegnovski filmski festival još jednom će pokazati da film nije samo vizuelna projekcija u pokretu - on je umjetnost koja prikazuje život, svjedočanstvo o svijetu i slika vremena. Sedma umjetnost će zavladati jedinstvenim pozornicama koje ima samo naš grad – tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare, trgom Mića Pavlovića i Kućom nobelovca Ive Andrića koja je otvorena u rekonstrukciji. Donijeće nam slike, zvuk, priče i izraze vrhunskih umjetnika, nove poetske avanture i poglede, izazvaće emocije, poslaće važne poruke, pozvati na razmišljanje i druženje, spojiti ljude iz cijelog svijeta,” istakao je predsjenik Opštine Katić.

“Trajanje jednog događaja dokaz je da on ima dušu i kvalitet, a to nam potvrđuje puna Kanli Kula nakon 32. godine. Vjerujem da bi Milan Žmukić bio ponosan da je večeras sa nama,” dodao je Katić.

U pismu koje je povodom otvaranja Festivala napisala glumica Milena Dravić navodi se: “Kultura je kao ljubav. Ona svoje ljude poštuje i višestruko uzvraća. Ona nas poziva da zajedno iz sveg srca uskliknemo Festival je otvoren i nek se zatrese velelepna stoljetna Kanli kula. Nek zatrepere zvijezde i nek odjekne skroz do neba Festival je otvoren. Zašto? Za najbolji dio svih nas, za filmsku umjetnost, za ljepotu koja vezuje ljude tananije, a čeličnije od svega ostalog, neka dani filma počnu i nek nam je sa srećom.”

Festivalski program će biće održan na lokacijama u Herceg Novom (Kanli kula, Tvrđava Forte mare, Trg Mića Pavlovića, bašta Kuće nobelovca Iva Andrića, Velika sala Dvorana “Park”).

Program obuhvata tri selekcije dugometražnog igranog filma (takmičarska selekcija, selekcija “Kino Evropa” i Ponoćne projekcije), takmičarsku selekciju dokumentarnog filma, takmičarsku selekciju studentskog filma i specijalni program u okviru kojeg će biti Omaž 1968-oj godini: jugoslovenski eksperimentalni film i specijalna projekcija restaurisane kopije filma Živka Nikolića “Ljepota poroka”.

U takmičarskoj selekciji dugometražnog igranog filma dodjeljuje se Grand Prix – Zlatna mimoza za najbolji film, Zlatna mimoza za režiju, scenario, za mušku ulogu, žensku ulogu i Nagrada Živko Nikolić za specijalni doprinos filmskom izrazu. U Takmičarskoj selekciji dokumentarnog filma dodjeljuje se Zlatna mimoza za najbolji dokumentarni film i dva specijalna priznanja žirija. U takmičarskoj selekciji studentskog filma - Zlatna mimoza za najbolji studentski film i dva specijalna priznanja žirija. Pored navedenih, dodjeljuju se: Nagrada publike i Nagrada Milan Žmukić za doprinos Festivalu.

Novitet 32. Filmskog festival u Herceg Novom je Mini Pitch. Mini Pitch je programski segment Festivala koji se organizuje u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore i Zagreb Film Festivalom – Industrija Mladost. Učesnici su studenti Fakulteta dramskih umjetnosti iz Crne Gore, koji rade na kratkom igranom filmu.

Ovogodišnji Festival će trajati do 7.avgusta. Izvršni producent Festivala je JUK „Herceg Fest“, a glavni pokrrovitelji su Ministarstvo kulture i Opština Herceg Novi.
Pokrenite
Foto galerija









Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?