Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Nacrt Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga na uvid javnosti

Objavljeno: 03.08.2018. 15:29 Autor: Ministarstvo finansija
Postojeći model fiskalizacije koji se zasniva na hardverskom rješenju složen je i donekle zastario u pogledu poslovnih procesa i procedura. Uključen je veliki broj aktera (serviseri, distributeri, poreski službenici…), a evidencija postojećih fiskalnih kasa nije odgovarajuća. Brojna prateća dokumentacija i evidencije iz nadležnosti poreskog organa ne pružaju dovoljne informacije u smislu nadzora poreskih obveznika.

Nacrtom Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga predlaže se zamjena postojećeg sistema i uvođenje softverskog rješenja da bi se obezbijedio zadovoljavajući model fiskalizacije koji omogućava ekonomičan i efikasan inspekcijski nadzor. Sistem se zasniva na elektronskom prenosu podataka o ostvarenom prometu i obuhvata sve vrste prometa bez obzira na način plaćanja. Poreski obveznici po ovom rješenju su dužni da obezbijede skup mjera koje će omogućiti elektronski prenos podataka od naplatnog uređaja koje koristi poreski obveznik do informacionog sistema Poreske uprave. Prenos podataka se vrši prije izdavanja računa kupcu i nakon dobijanja potvrde o prenosu od strane Poreske uprave poreski obveznik izdaje račun.

Sistem će omogućiti efikasan nadzor kroz interakciju poreskog organa, poreskih obveznika i građana. Poreskom organu se stvaraju uslovi da vrši veliki broj kontrola bez potrebe za obilazak poreskih obveznika i prodajnih mjesta, tj. da najveći dio kontrola vrši u samom sjedištu poreskog organa. Kupci proizvoda i usluga, koji mogu biti poreski obveznici, institucije i građani će moći provjeravati da li su im izdati računi prethodno fiskalizovani.

Ciljevi za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije, koja je predmet  Nacrta Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, su sljedeći:

1. Efikasna kontrola transakcija odnosno kontrola svih isporuka proizvoda i usluga što će značajno doprinijeti smanjivanju neformalne ekonomije u ovoj oblasti,
2. Postepeno smanjivanje poreske administracije, što će poreskim obveznicima olakšati postupak obračunavanja i plaćanja poreskih obaveza,
3. Stvaranje uslova za efikasno upravljanje poreskim kontrolama i postupcima prinudne naplate korišćenjem jasnih podataka o poslovanju poreskih obveznika.

Zbog značaja predmetnog zakona Ministarstvo isti daje na uvid javnosti prije pokretanja javne rasprave, kako bi zainteresovani subjekti mogli da se blagovremeno upoznaju sa tekstom nacrta zakona i daju svoje komentare i sugestije u toku javne rasprave, koja će početi  03. septembra 2018. godine i trajati 30 dana od dana objavljivanja javnog poziva na internet stranici Ministarstva finansija i portalu e-uprave.

Nacrt Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga možete preuzeti ovdje:


MINISTARSTVO FINANSIJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?