Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

IZVJEŠTAJ SA JAVNE RASPRAVE ZA NACRT ZAKONA O MIRNOM RJEŠAVANJU RADNIH SPOROVA

Objavljeno: 27.08.2018. 20:10 Autor: mrss



Tekst Nacrta zakona o mirnom rješavanju radnih sporova je 03. jula 2018. godine objavljen je na sajtu Ministarstva rada i socijalnog staranja i portalu e-uprave, sa pozivom da se svi organi, organizacije, udruženja i pojedinci, uključe u javnu raspravu koja traje 40 dana, odnosno u konkretnom slučaju do 13. avgusta 2018. godine. 
Uz javni poziv za učešće u raspravi objavljen je tekst Nacrta zakona sa obrazloženjem i Programom javne rasprave na internet stranici Ministarstva rada i socijalnog staranja i portalu e-uprave i kontakt podaci za dostavljanje primjedbi i sugestija. 

U okviru javne rasprave organizovani su okrugli stolovi u Bijelom Polju, Budvi i Podgorici, 

Na okruglim stolovima pored predstavnika Ministarstva rada i socijalnog staranja, prisustvovali su i predstavnici: Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, HG „Budvanska rivijera“, Univerziteta Crne Gore, Unije poslodavaca Crne Gore, Unije slobodnih sindikata Crne Gore i Saveza sindikata Crne Gore.
Na okruglim stolovima date su i izjave predstavnicima medija.

Tokom rasprave date su sljedeće primjedbe i sugestije:
Pitanje predstavnika HG “Budvanska rivijera” odnosilo se na status Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i arbitara i miritelja, kao i pojašnjenje uloge države u odnosu na rad Agencije. 
Na navedena pitanja predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja i Agencije za mirno rješavanje radnih sporova su na okruglom stolu su pojasnili ove dileme.


Predlozi Unije Slobodnih Sindikata Crne Gore – u zakonu treba propisati da Agencija za mirno rješavanje radnih sporova treba da ima poslovne jedinice na teritoriji Crne Gore, kao i da treba upoznati Vladu Crne Gore sa navedenom činjenicom, a samim tim ukazati na značaj same agencije.
U članu 60 stav 2 umjesto je dužan treba da stoji po pravilu, u smislu da treba ostaviti arbitru da sam odluči kako će organizovati postupak.
U članu 67 umjesto alineje 4 treba da stoji ukoliko jedna od strana u sporu odustane od postupka miring rješavanja radnog spora.

Odgovor: U Nacrtu zakona o mirnom rješavanju radnih sporova data je mogućnost organizovanja poslovnih jedinica Agencije za mirno rješavanje na teritoriji Crne Gore.
Predlog koji se odnosi na član 60 stav 2 prihvaćen i inkorporiran u tekst Nacrta zakona.
Predlog koji se odnosi na član 67 dodatno će se razmotriti.

Predlozi Unije poslodavaca Crne Gore - U članu 60 stav 2 umjesto je dužan treba da stoji po pravilu, u smislu da treba ostaviti arbitru da sam odluči kako će organizovati postupak.
Potrebno je razmotriti postojanje Komisije i Savjeta, iz razloga što to predstavlja dodatne troškove, ili predvidjeti mogućnost da se ad hoc organizuju.
U članu 19 dodati za one nadležnosti koje predlaže direktor “na predlog direktora”.
Potrebno je precizirati postupak izdavanja licence, koje su to obuke koje budući miritelji i arbitri treba da pohađaju. 
U članu 35 potrebno je izbrisati naziv radnog mjesta i poslodavca.
U članu 37 stav 1 umjesto 36 stav 1 treba da stoji 36 stav 2.
U članu 56 treba brisati od strane zaposlenog.

Odgovor: Predlozi koji se odnosi na član 60 stav 2, 37 i 56 su prihvaćeni i inkorporirani u tekst Nacrta zakona. Ostali predlozi će se dodatno razmotriti. 

Predlog Saveza Sindikata Crne Gore - U članu 60 stav 2 umjesto je dužan treba da stoji po pravilu, u smislu da treba ostaviti arbitru da sam odluči kako će organizovati postupak.

Odgovor: Predlog koji se odnosi na član 60 stav 2 prihvaćen i inkorporiran u tekst Nacrta zakona.

Predlog predstavnika Univerziteta Crne Gore - U članu 60 stav 2 umjesto je dužan treba da stoji po pravilu, u smislu da treba ostaviti arbitru da sam odluči kako će organizovati postupak.

Odgovor: Predlog koji se odnosi na član 60 stav 2 prihvaćen i inkorporiran u tekst Nacrta zakona.


IZVJEŠTAJ O JAVNIM KONSULTACIJAMA O NACRTU ZAKONA O MIRNOM RJEŠAVANJU RADNIH SPOROVA

Za Nacrt Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova je 19. februara 2018. godine objavljen javni poziv na sajtu Ministarstva rada i socijalnog staranja i portalu e-uprave, da se svi organi, organizacije, udruženja i pojedinci, uključe u javne konsultacije. Javne konsultacije o Nacrtu zakona završene su 12. marta 2018. godine. 
Tokom javnih konsultacija Ministarstvu rada i socijalnog staranja nijesu dostavljeni komentari i sugestije na Nacrt zakona. 






Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?