Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Prioriteti definisani Strategijom pametne specijalizacije osnov za korišćenje evropskih fondova

Objavljeno: 29.08.2018. 19:24 Autor: Ministarstvo nauke
Završni sastanci za definisanje prioriteta Strategije pametne specijalizacije, u okviru procesa preduzetničkog otkrivanja (EDP) održani su 28. i 29. avgusta, u prostorijama Ministarstva ekonomije. Učesnici su dali kvalitetne sugestije i komentare na osnovu kojih će se finalizovati pojedinačna dokumenta za svaki prioritet, a koji čine ključni dio Strategije.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Prioriteti definisani Strategijom, čija implementacija će početi naredne godine, biće osnova za apliciranje i korišćenje nacionalnih šema finansiranja i evropskih fondova, putem kojih će se odobravati značajna sredstva za razvojne projekte u definisanim prioritetnim oblastima.

Sastancima su prisustvovali predstavnici akademskog, privrednog, javnog i civilnog sektora, iz sljedećih oblasti razvoja Crne Gore koji su određeni kao potencijalno prioritetni u ovom procesu: Informaciono-komunikacione tehnologije (ICT); Obnovljivi izvori energije; Održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane; Novi materijali i održive tehnologije; i Održivi i zdravstveni turizam. Odziv učesnika je vrlo zadovoljavajući, kao i u slučaju radionica koje su održane tokom prethodnih mjeseci.

Ministarstvo naukeU aktivnoj razmjeni mišljenja i kvalitetnoj raspravi, učesnici su poseban akcenat dali na identifikovana fokusna područja i indikatore, odnosno, istakli ona područja u koja se već sada ulaže i gdje postoje kapaciteti (infrastrukturni, usluge, ljudski kapaciteti). U određenim prioritetnim sektorima, kod identifikovnih fokusnih područja, lista je bila dugačka, te su učesnici, iznoseći argumentaciju na osnovu statistike, izdvojili ona područja koja u odnosu na preduzetnički kapacitet, predstavljaju prioritet.

Takođe, učesnici su se znatno posvetili definisanju vizije, koja eksplicitno odražava svaki sektor i ima potencijal za samostalno djelovanje, postavili ciljeve do 2022. godine, sa konkretnim indikatorima i mjerama po kojima će se ocjenjivati implementacija S3, te dali ocjenu doprinosa Crne Gore u odnosu na EU svakom prioritetu (međunarodna dimenzija).

Konsultanti za proces preduzetničkog otkrivanja, zamjenica generalnog menadžera Tehnološkog parka Ljubljana, g-đa Marjana Majerič i g-din Aleš Pevc, vođa projekata u pomenutom parku, dali su korisne savjete u cilju finalizovanja prioriteta i ocijenili da, ako se napravi dobra konekcija sa inostranstvom na području istraživanja, to može biti za Crnu Goru veliki potencijal.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?