Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Intervju ministarke Sekulić agenciji Mina: Postoji interesovanje za EPCG

Objavljeno: 12.08.2018. 17:02 Autor: Ministarstvo ekonomije
Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za kupovinu akcija Elektroprivrede (EPCG) postoji interesovanje, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić i dodala da su u Vladi otvoreni za razgovore sa onima koji dijele njena strateška opredjeljenja i vizije razvoja.

”Interesovanje za EPCG naravno da postoji. U pitanju je zdrava kompanija sa značajnim prinosnim potencijalom. Otvoreni smo za razgovore sa svakim ko dijeli naša strateška opredjeljenja i vizije razvoja kompanije, odnosno energetskog sektora Crne Gore. Dakle, pažljivo ćemo birati, kada za to dođe vrijeme”, rekla je Sekulić u intervjuu agenciji Mina-business. 

Ona je kazala da u perspektivi EPCG vidi kao veoma uspješnu kompaniju, koja intenzivno ulaže u rast i razvoj, što znači u nove proizvodne objekte. 

”Dakle, to je EPCG kakva treba da bude – sa ili bez strateškog partnera. Na moje veliko zadovoljstvo, EPCG je već krenula u tom pravcu”, navela je Sekulić. 

Ona je podsjetila da je EPCG ove godine počela proces ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja, vrijedan 40 miliona EUR, kao i da je potpisan ugovor za rekultivaciju deponije pepela i šljake na Maljevcu, za šta će kompanija u naredne četiri godine izdvojiti oko 19 miliona EUR. 

Sekulić je dodala da je i za modernizaciju hidroelektrana (HE) Piva i Perućica već opredijeljeno devet miliona EUR, kao i da je EPCG početkom godine potpisala ugovor o izradi idejnog projekta za HE Komarnica. 

”To je samo dio onoga što EPCG planira kroz realizaciju investicionog ciklusa vrijednog 175 miliona EUR. To je važan dio sveukupnog ulaganja u energetski sektor, kao što je i skoro završena investicija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) u podmorski elektroenergetski kabl između Crne Gore i Italije i vezanu infrastruktiuru, od oko 120 miliona EUR, ali i plan Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) da u naredne tri godine u revitalizaciju mreže uloži više od 80 miliona”, saopštila je Sekulić.

Ona smatra da sektor energetike u Crnoj Gori odavno nije bio dinamičniji i da je to trend koji bi trebalo nastaviti. 

”Svako ko je spreman da naš sistem obogati novim znanjima i vještinama, da unaprijedi upravljačke sposobnosti, a pritom ni na koji način ne naruši odlučnost države u realizaciji određenih projekata, dobrodošao je da zajednički razmotrimo moguće modalitete saradnje”, poručila je Sekulić. 

Ona je dodala da u Vladi Elektroprivredu u budućnosti vide kao osnovnog inicijatora razvojnih projekata u energetici i pouzdanog partnera građanima i privredi, ali i da su trenutno fokusirani na realizaciju ugovora i isplatu italijanske kompanije A2A. 

”Prva, od četiri faze izlaska A2A iz EPCG, okončana je u maju, kada je država otkupom dijela akcija stekla vlasništvo nad 70,1 odsto kapitala i na taj način skoro vratila udio u elektroenergetskoj kompaniji na nivo prije djelimične privatizacije i dokapitalizacije iz 2009. godine”, podsjetila je Sekulić. 

Ona je navela da bi ovog mjeseca, na Skupštini akcionara EPCG, trebalo da bude donesena odluka o realizaciji drugog koraka, odnosno o otkupu dijela akcija, čime će se udio A2A smanjiti sa 28 odsto na 18 odsto. Država bi, prema njenim riječima, već na proljeće trebalo da preuzme polovinu preostalog iznosa, dok će izlazak A2A iz EPCG biti okončan tokom ljeta naredne godine.

”Na taj način smo, umjesto u sedam godina, proces izlaska nekadašnjeg strateškog partnera iz EPCG saželi u svega godinu ipo. Ako se sjetimo katastrofičnih najava dijela crnogorske javnosti, nakon što je A2A aktivirala opciju izlaska, primijetićete da je obavljen prilično dobar posao. Dakle, uspjeli smo da jedno uspješno, ali nedovoljno razvojno orjentisano partnerstvo raskinemo brzo, efikasno, bez arbitražnih postupaka, teških riječi i ugrožavanja javnih finansija”, kazala je Sekulić.

Vlada i Ministarstvo su, kako je dodala, trenutno fokusirani na dalji razvoj i investicije u energetici. Program podsticanja obnovljivih izvora je, prema njenim riječima, dao rezultate poslije višedecenijske pauze, a instalisani kapaciteti za proizvodnju električne energije u zemlji permanentno rastu posljednjih nekoliko godina. 

”Baš ove jeseni instalisana snaga u elektranama će preći hiljadu megavati (MW), zahvaljujući ulasku vjetroelektrane Možura u pogon. Ali vrijeme je za naredni korak. Po nama to je faza u kojoj nacionalna Elektroprivreda preuzima vodeću ulogu daljeg razvoja. Baš kao što je CGES to uradio u saradnji sa Ternom na projektu podmorskog kabla i kao što ovih dana počinje da radi CEDIS, kroz najavljeni program intenzivne rekonstrukcije niskonaponske mreže, tako i EPCG mora biti primjer investitorima koji ulažu u proizvodnju električne energije”, saopštila je Sekulić.

Ona je dodala da je Vlada preuzela odgovornost za izradu razvojnih planova i upravljanje kompanijom, kao i da definiše njenu novu razvojnu politiku. 

Sekulić je kazala i da EPCG vodi razgovore sa kompanijama zainteresovanim za realizaciju drugog bloka TE Pljevlja. 

”Više od deset kompanija iskazalo je tu vrstu interesovanja i u stalnoj je komunikaciji sa predstavnicima EPCG. Namjera je da se prikupe sve ideje o mogućim načinima na koje bi projekat mogao biti realizovan i da se kompletiraju analize izvodljivosti”, objasnila je Sekulić.

Ona je dodala da EPCG redovno obavještava Vladu o toku razgovora sa potencijalnim partnerima i da se prvi sljedeći izvještaj očekuje na jesen. 

”S obzirom na odluku Vlade da uđe u proces ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka, čime se produžava njegov vijek za 20 godina, osigurava stabilnost našeg sistema i obezbjeđuje pouzdan izvor toplote za potrebe toplifikacie grada, mnogo je važnije donijeti ispravnu odluku po pitanju modela izgradnje drugog bloka, nego donijeti je brzo”, smatra Sekulić. 

Vlada, prema njenim riječima, ostaje riješena u namjeri da se pljevaljski energetski potencijali iskoriste na zadovoljstvo lokalnog stanovništva, grada, EPCG i crnogorske ekonomije. 

”Potreba za intenzivnim razvojem društva zahtijeva brzo djelovanje, ali nam ne daje pravo na greške. Zato i ostavljamo dovoljno vremena EPCG da pažljivo razmotri raspoložive opcije. Konačna odluka mora biti u potpunosti usklađena sa interesom Crne Gore i njenog energetskog sektora, ali ne smije biti na uštrb socijalnih i ekoloških opredjeljenja društva”, poručila je Sekulić.

Ona je podsjetila da je EPCG, u skladu sa zakonskom procedurom, otkupila akcije pljevaljskog Rudnika uglja i na taj način, sredinom jula, postala njegov novi i jedini vlasnik. 

”Dakle, postupak je okončan, a organizacija crnogorskog energetskog sektora usaglašena je sa dominantnom praksom u regionu i Evropi. Tek kada tu, uspješno okončanu aktivnost dodate u niz preduzetih od početka godine, dolazite u prilku da sagledate njen značaj”, rekla je Sekulić. 

Ona je dodala da je riječ o odluci koja je je neosporiva sa tehnološkog, elektroenergetskog i finansijskog aspekta. 

”Neću prejudicirati ishod sudskog postupka koji je pokrenula M&V Company. Ministarstvo ekonomije uvijek ističe značaj zaštite prava investitora, posebno malih akcionara, i ističem da će Ministarstvo, Vlada i EPCG uvijek poštovati sve odluke nadležnih institucija”, poručila je Sekulić. 

Ona je saopštila da Vlada redovno prati kretanja cijena naftnih derivata na svjetskim tržištima i razmatra raspoloživo opcije, ali i da se nada da neće biti potrebe za interevencijom.

”Vlada je u pripravnosti, ali zaista se nadam da neće biti potrebe za interevencijom, jer smo daleko od čuvenog rekorda iz 2012. godine. Trenutni trendovi kretanja cijena na svjetskom tržištu pokazuju da se radi o izuzetno nepredvidivom energentu, ali činjenica da ne bi crnogorska ekonomija bila jedina koja je ugrožena novim skokom cijena nafte, ostavlja nam prostor za nadu u dogovor na globalnom nivou”, kazala je Sekulić.

Ona je podsjetila da je nakon skoka cijena goriva u maju, uslijedio trend stabilizacije na nešto nižim cijenama. 

”Podsjetiću da su u protekla tri obračuna, odnosno posljednjih šest sedmica, cijene goriva mirovale, a da je prije tog mirovanja bio pad cijena od tri, odnosno četiri centa. Sa cijenama koje trenutno važe, Crna Gora je jeftinija od većine država u okruženju, odnosno gorivo je jeftinije samo u Makedoniji i Bosni i Hercegovini”, navela je Sekulić. 

Kada je riječ o istraživanju nafte i gasa u crnogorskom podmorju, ona je saopštila da su u toku pripremne aktivnosti za prvi tender za istraživanje dijela podmorja Crne Gore koje nije predmet postojećih ugovora o koncesiji, a u cilju prikupljanja podataka. 

”U skladu sa planom taj tender bi trebalo da se realizuje do kraja godine. Kada je u pitanju drugi tender za istraživanje i proizvodnju, u ovom trenutku nema definisanih kratkoročnih planova o njegovom raspisivanju. Dugoročno taj tender će biti raspisan u skladu sa politikom upravljanja ugljovodoničnim resursima koju sprovodi Crna Gora”, zaključila je Sekulić.

(kraj) nar/ mpa
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?