Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Strategija razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća osnov za unapređenje podrške ovom sektoru

Objavljeno: 06.08.2018. 19:42 Autor: Ministarstvo ekonomije
Svi programi podrške koje sprovodi Ministarstvo ekonomije se kontinuirano unapređuju, sa ciljem da u potpunosti prate potrebe malih i srednjih preduzeća (MSP), kazao je generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u ovom Vladinom resoru Radosav Babić.

Unapređenje i kreiranje novih programa podrške samo je jedna od mjera koje su obuhvaćene Strategijom razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u Crnoj Gori za period 2018-2022. godine, koju je Vlada nedavno usvojila. „ Strategija razvoja MMSP u Crnoj Gori pruža sve neophodne smjernice u cilju unapređenja poslovnog ambijenta, jačanja konkurentnosti MMSP, ali i specifičnih ciljnih grupa – mladih, žena i socijalnog preduzetništva. To su prepoznali i predstavnici privrede sa kojima smo u stalnoj komunikaciji i na bazi čijih potreba, iskustava i sugestija dajemo preporuke za unapređenje pravnog okvira i ambijenta za poslovanje, a samim tim i kreiramo programe podrške“, kazao je Babić u razgovoru za Privredni portal.

RAZVOJ DIGITALIZACIJE I E-POSLOVANJA

Ministarstvo ekonomije, po riječima Babića, sprovodi 10 programa finansijske i tehničke podrške, a u narednim godinama podršku će usmjeriti, u saradnji sa drugim institucijama, na razvoj digitalizacije i dalje jačanje e-poslovanja MSP u Crnoj Gori. „Programi se, između ostalog, odnose na podršku za klastersko udruživanje, uvođenje međunarodnih standarda poslovanja, uvođenje inovativnosti u mala i srednja preduzeća, itd. Trenutno su u toku dva javna poziva po osnovu programa za mentoring i programa za modernizaciju prerađivačke industrije“, kazao je Babić.

Imajući u vidu proces pristupanja Evropskoj uniji i potrebu da se preduzeća konstantno prilagođavaju i pripremaju na ono što ih očekuje po ulasku u EU, podrška Vlade u tom procesu, prema riječima Babića, izuzetno je važna. „Zato pratimo puls naše privrede i na sve raspoložive načine obezbjeđujemo podršku za taj veoma izazovan zadatak – prilagođavanje i opstanak na domaćem i inostranom tržištu“, istakao je Babić.

STRATEGIJA IDENTIFIKOVALA KLJUČNE IZAZOVE

Nedavno usvojena Strategija razvoja MMSP za period 2018-2022. godina dobra je osnova za kreiranje konkretnih aktivnosti i planova po pitanju ovog sektora. „ Izrada Strategije je zasnovana na analizi stanja sektora MMSP, identifikovani su ključni izazovi sa kojima se suočavaju preduzetnici i koje je potrebno prevazići na osnovu definisanih strateških i operativnih ciljeva. Značajan input u izradi Startegije prestavljala su prikupljena mišljenja i stavovi o potrebama MMSP kroz direktan dijalog sa preduzetnicma tokom realizovanog Biznis karavana od strane Ministarstva ekonomije“, kazao je Babić.

Strategija, kako navodi Babić, definiše pet strateških ciljeva, koji razrađuju operativne ciljeve i mjere za unapređenje konkurentnosti MMSP u srednjoročnom periodu, i to: unapređenje poslovnog ambijenta, unapređenje pristupa izvorima finansiranja, preduzetničke kompetencije, znanje i vještine – usklađenost sa potrebama tržišta rada, zatim jačanje konkurentnosti i inovativnosti MMSP, kao i promocija preduzetništva mladih, žena i socijalnog preduzetništva.

OTVARANJE NOVIH RADNIH MJESTA

Sprovedena politika iz ovog akta, kako tvrdi Babić, donijeće najznačije efekte za poslovanje MMSP, koji se, između ostalog, ogledaju u unapređenju poslovnog ambijenta skraćivanjem administrativnih procedura i troškova, obezbjeđivanju dostupnosti i raspoloživosti finansijskih sredstava kroz kredite i faktoring, zatim jačanju konkurentnosti MMSP kroz podsticanje izvoza i inovativnosti, unapređenju infrastrukture za poslovanje početnika u biznisu, finansijske podrške za početnike, žene, mlade, socijalno preduzetništvo, itd. „ A kao neki od najznačajnijih efekata same Strategije očekuju se razvoj preduzetničkog društva, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti, kao i uravnoteženiji regionalni razvoj“, kazao je Babić.

Prema njegovim riječima, broj MMSP u 2017. godini, prema podacima Poreske uprave, iznosio je 26.755, što je povećanje od čak 44% u odnosu na 2011. godinu, dok mikro preduzeća čine 90% od ukupnog broja preduzeća. „Imajući u vidu ovakvu strukturu, jasno je da će napori Ministarstva ekonomije biti maksimalno usmjereni na što potpuniju podršku MMSP, naravno, uz potpuno poštovanje onoga što su principi i pravila slobodnog tržišta i konkurencije“, kazao je Babić. Za koordinaciju sprovođenja definisanih aktivnosti iz Okvirnog Akcionog plana, koji prati pomenutu Strategiju, biće nadležno Ministarstvo ekonomije, a značajnu podršku pružaće i Savjet za MMSP koji će se, kako najavljuje Babić, formirati u predstojećem periodu.

M.R.

Originalni članak možete pronaći na ovom linku.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?