Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kroz podršku zanatstvu do većeg privrednog razvoja

Objavljeno: 12.08.2018. 16:49 Autor: Ministarstvo ekonomije
Zanati u Crnoj Gori stagniraju ili imaju trend nestajanja, zbog čega je Ministarstvo ekonomije odlučilo da ove godine pokrene pilot Program podrške razvoju zanatstva za čiju realizaciju je opredijeljeno 30.000 eura, kazao je Dnevnim novinama generalni direktor za industriju i transformaciju u ovom Vladinom resoru Goran Nikolić.

Javni poziv za realizaciju programa je u toku i otvoren je do 1. decembra, a raspoloživi budžet biće utrošen na podršku zanatlijama za učešće na sajmovima i manifestacijama, kao i izradu i štampanje promotivnog materijala.

Ministarstvo ekonomijeMinistarstvo ekonomije

■ PROGRAM

Nikolić ukazuje da se na poziv mogu javiti svi koji se bave nekom zanatskom djelatnošću u Crnoj Gori.
"Iznos bespovratnih sredstava koji može biti dodijeljen zanatlijama je 50 odsto opravdanih troškova, odnosno do 3.000 eura bez PDVa po aplikantu za učešće na međunarodnom sajmu i do 2.000 eura za učešće na domaćem sajmu. Za aktivnosti koje se odnose na dizajn i štampanje promotivnog materijala, iznos bespovratnih sredstava koji može biti dodijeljen zanatlijama je 50 odsto opravdanih troškova, odnosno do 2.000 eura bez PDV-a po aplikantu", rekao je Nikolić.

Pravila programa nalažu, kako objašnjava Nikolić, da zanatlije mogu konkurisati za dodjelu subvencija za realizaciju jedne od dvije ponuđene aktivnosti, uz obavezu da sami finansiraju kompletne troškove, a nakon završetka traže povraćaj u visini do 50 odsto, bez PDV-a.

"Opšti cilj programa je da se da doprinos očuvanju i razvoju zanata koji se pretežno obavljaju ručnim radom i zahtijevaju posebne zanatske vještine i umijeća, oslanjajući se na tradicionalnu kulturu, koje karakterišu prepoznatljivi proizvodi i kvalitetne usluge", naveo je Nikolić.

Specifični ciljevi, kako dodaje, odnose se na jačanje konkurentnosti zanata, povećanje broja zanatlija, povećanje konkurentnosti postojećih zanatlija, kao i povećanje prepoznatljivosti crnogorskih proizvoda u zemlji i šire.

■ IZAZOVI

Glavni razvoj pokretanja takvog programa, kaže Nikolić, jeste činjenica da mnogi zanati u Crnoj Gori ili stagniraju, ili imaju trend nestajanja, zbog čega je Vlada prepoznala potrebu za unapređenjem stanja u toj oblasti.

"Eliminisanje administrativnih barijera, uz jasan legislativni okvir, jesu važne mjere koje smo preduzeli i koje kontinuirano unapređujemo, ali uz njih, postoji realna potreba i za finansijskom podrškom zanatlijama. Zato je ovaj program važan korak u tom pravcu", smatra Nikolić.
Upravo su na nedostatak finansijskih sredstava, prema njegovim riječima, upućivale same zanatlije, zbog čega je Ministarstvo ekonomije odlučilo da kreira program koji će biti usaglašen sa njihovim potrebama.

"Nakon komunikacije sa njima, definisali smo koji su to problemi sa kojima se susreću, koje su njihove potrebe i rezultat te komunikacije je upravo ovaj program finansijske podrške", kazao je Nikolić.

Od interesovanja i uspješnosti realizacije programa u ovoj godini zavisiće i odluka o nastavku programa.

"Od raspisivanja javnog poziva u julu pa do danas interesovanje zanatlija za program je skoro svakodnevno, što nas uvjerava da će odziv zanatlija biti dobar, a to bi, samim tim bila dobra osnova za nastavak programa i u narednoj godini, a moguće i povećanja njegovog budžeta", zaključio je Nikolić. Bo.D.

KAKO SE PRIJAVITI

Nikolić je pozvao sve koji se bave zanatskom djelatnošću da posjete sajt Ministarstva ekonomije ili dođu lično u prostorije tog resora kako bi se upoznali sa svim detaljima za učešće u programu i preuzeli potrebnu prijavnu dokumentaciju.

"Popunjeni prijavni obrazac i prateća dokumentacija predaju se u tri primjerka u zatvorenoj koverti, na arhivu Ministarstva ekonomije ili preporučenom poštom na adresu Ministarstvo ekonomije, Rimski trg 46, 81000 Podgorica. Na osnovu unaprijed utvrđenih kriterijuma, komisija, koju rješenjem formira ministarka ekonomije, daće ocjenu opravdanosti podnesenog zahtjeva", precizirao je Nikolić.

Bo.D.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?