Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Četiri opštine izradile plan razvoja

Objavljeno: 23.08.2018. 15:02 Autor: Ministarstvo ekonomije
Četiri jedinice lokalne samouprave, Kolašin, Žabjak, Bijelo Poje i Andrijevica, uspješno su, uz podršku Ministarstva ekonomije i UNDP-ja, završile izradu i usvajanje strateških planova razvoja, a ovaj resor će i u ovoj godini pružiti podršku za još šest opština koje su u fazi kreiranja tog važnog dokumenta.

Ministarstvo ekonomije
Ministarstvo ekonomije tokom prošle i ove godine, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), obezbjeđuje tehničku podršku za jedinice lokalne samouprave u pripremi njihovih Strateških planova razvoja. Generalni direktor za razvoj u Ministarstvu ekonomije Miloš Čelanović kazao je Dnevnim novinama da su, pored ove četiri opštine, u procesu izrade strateških planova razvoja Glavni grad Podgorica, prijestonica Cetinje, kao i Tivat, Berane, Plužine i Šavnik.

"Saradnja sa Glavnim gradom, prijestonicom Cetinje i opštinama Tivat i Berane, početa je tokom prošle godine, tako da je proces izrade planova u različitim fazama. Svakako da je planirana dinamika da se do kraja godine usvoje planovi i u ovim jedinicama lokalne samouprave", ističe Čelanović.

Opštine Plužine i Šavnik, kako dodaje, ove godine su iskazale interesovanje za dobijanje podrške Ministarstva u izradi strateških planova razvoja.

"U pitanju su opštine koje su kroz našu saradnju sa međunarodnim organizacijama bile podržane i prilikom izrade prvih strateških planova razvoja, koji sada predstavljaju dobru osnovu za izradu novih" ukazuje Čelanović.

On naglašava da je strateško planiranje razvoja lokalnih samouprava izuzetno važan mehanizam za definisanje politike lokalnog razvoja i usmjeravanje resursa u pravcu ostvarenja strateških ciljeva.

"Faza izrade strateškog dukumenta podjednako je važna kao i faza implementacije, koja zapravo pokazuje koliko smo dobro planirali. Realni planovi, uz definisanje valjanih strateških ciljeva, preduslovi su uspješne realizacije", navodi Čelanović.

Kada je u pitanju strateško planiranje razvoja na lokalnom novou, Ministarstvo ekonomije insistira na uključivanju što više interesnih gupa u taj proces, kako bi se dobili inputi svih onih čije je probleme potrebno riješiti.

"Najbitnije od svega je realno sagledati postojeće stanje i mogućnosti lokalne samouprave i na taj način realno planirati. Dakle, jasno definisati prioritete, kao i kreirati plan realizacije. Mi nastojimo da ispratimo svaku fazu ovog procesa, kako bismo kroz espertsku podršku ukazali opštinama na mogućnosti unapređenja kvaliteta plana" zaključuje Čelanović.

Bo.D.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?