Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Janović: Nagrađujemo Marijanino srebro sa 30 hiljada eura, mladim vaterpolistima 17 hiljada za stipendije

Objavljeno: 05.09.2018. 19:37 Autor: Ministarstvo sporta

Podgorica, 05. septembar 2018.- Ministar sporta Nikola Janović priredio je u Vili ,,Gorica” zajednički prijem u čast paraolimpijke Marijane Goranović i mladih vaterpolo reprezentativaca Crne Gore, koji su na nedavnim Evropskim prvenstvima u Berlinu i Minsku, osvojili srebrne medalje i saopštio da će Ministarstvo sporta vicešampionku Goranović, nagraditi premijom 20 hiljada eura, a shodno novom zakonu prvi put premiju vrijednosti 10 hiljada eura dobija i njen glavni trener. Vlada Crne Gore, najavio je ministar Janović, posebno želi da afirmiše mlade sportiste, pa će juniori dobiti status perspektivnih sportista, a samim tim i jednogodišnje stipendije.

,,Vi ste ponos države Crne Gore, vi ste rođeni da pobjeđujete i da nas učite da su granice tamo gdje ih sami sebi postavimo. Marijana je to učinila i na ovom Evropskom prvenstvu, gdje je u jakoj konkurenciji odbranila svoje srebro sa prošlog prvenstva Evrope. Mladi vaterpolisti su sa druge strane u žestokoj konkurenciji evropskih vaterpolo sila, takođe izvojevali još jednu medalju za Crnu Goru. Odvažno ste i dostojanstveno predstavili našu državu pred očima Evrope”- poručio je ministar sporta obraćajući se mladim vicešampionima, takođe naglašavajući da njihovi uspjesi raduju, ali i obavezuju. 

,,Zahvaljujući novom Zakonu o sportu, Uredbom o kriterijumima za utvrđivanje visine, u ovom slučaju, stipendije i premije, definisali smo da novčane premije budu među najvećima u regionu i da se za razliku od ranije kada su uplaćivane savezima, sada isplaćuju direktno na račun sportiste. Marijani pripada 20 hiljada eura, a prvi put premiju po novom zakonu dobija i njen glavni trener i to 10 hiljada eura” – kazao je ministar Janović i istakao da Vlada Crne Gore, posebno želi da afirmiše, mlade perspektivne sportiste. ,,Ministarstvo sporta brine i o vama, na način što vam za rezultate na svjetskim i evropskim prvenstvima, dodjeljujemo status perspektivnog sportiste kojim stičete pravo na jednogodišnju stipendiju, koja će u vašem slučaju iznositi 20 odsto prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori. To je dokaz da država prepoznaje i vrjednuje vaše rezultate, sa ciljem da kod vas probudi i ojača i kult odanosti i pripadnosti crnogorskoj reprezentaciji. Posebno ističem, da i vaši klubovi i savezi treba i sami da se postaraju da trenirate u što boljim uslovima. ” – zaključio je ministar sporta, još jednom im čestitajući uspjehe zlata vrijedne.

Marijana Goranović je na Evropskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom, održanom u Berlinu 20. – 26. avgusta 2018. osvojila drugo mjesto u bacanju kugle. Zahvalnost, poručila je na prijemu, duguje svom stručnom timu, Paraolimpijskom komitetu i svojoj porodici, a posebno kako je kazala ,,hvala Ministarstvu sporta i državi Crnoj Gori, što su danas paraolimpijci i vicešampioni vaterpolisti, budući olimpijci, rame uz rame, da zajedno proslavimo naše rezultate”- kazala je Goranović i obećala da će i dalje braniti boje svoje zastave, u kontinuitetu postizati rezultate i reprezentovati svoju zemlju onako kako i dolikuje. 

U ime saigrača, kompletnog stručnog štaba i Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore, zahvalio se kapiten juniorske reprezentacije Dušan Matković, poručujući da su napravili ogroman uspjeh. ,,Medalja u Minsku je potvrda da je vaterpolo, sport broj jedan u Crnoj Gori, a siguran sam da ćemo i u budućnosti osvajati medalje na velikim takmičenjima. Zahvalio bih se u svoje i ime svojih saigrača, Ministarstvu sporta i ministru Janoviću na dodijeljenom statusu perspektivnih sportista i stipendiji koju ćemo primati narednih godinu dana"- poručio je Matković.

Status mladih perspektivnih sportista, koji će narednih godinu dobijati stipendije Ministarstva sporta prvi put stiču vaterpolisti rođeni 1999. i mlađi, koji su na nedavnom Evropskom prvenstvu u Minsku, osvojili srebrnu medalju. To su: Miloš Krivokapić, Uroš 
Vučurović, Savo Ćetković, Dimitrije Rašković, Marjan Mitrović, Aljoša Mačić, Luka Murišić, Petar Mijušković, Đuro Radović, Martin Gardašević, Dušan Matković, Branko Franeta, Alen Isljamović i Danilo Radović.

Svečanom prijemu u Vili ,,Gorica”, prisustvovali su i članovi stručnih štabova, kao i predstavnici rukovodstava Paraolimpijskog komiteta Crne Gore i Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore.

MINISTARSTVO SPORTA  

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?