Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana radionica „Primjena novog zakonodavnog okvira za službenički sistem na lokalnom nivou“

Objavljeno: 07.09.2018. 21:00 Autor: MJU
Dvodnevna radionica „Primjena novog zakonodavnog okvira za službenički sistem na lokalnom nivou“ održana je u organizaciji Ministarstva javne uprave i u saradnji sa UNDP-om. Na radionici su govorili Goran Jovetić, državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore, Refik Bojadžić, pomoćnik generalnog sekretara Zajednice opština CG, Saša Šćekić, pomoćnik direktora uprave za kadrove, Đuro Nikač i menadžerka programa UNDP Crna Gora, Jelena Mrdak.

Državni sekretar, Goran Jovetić, kazao je da je primjena Plana optimizacije jedna od najznačajnijih aktivnosti refome javne uprave. On je podsjetio predstavnike lokalnih samouprava na kratokoročne mjere i aktivnosti predviđene Planom optimizacije. Posebno je ukazao na problem zaključivanja ugovora o djelu, čije je smanjenje jedan od ključnih ciljeva optimizacije. Jovetić je, takođe, podsjetio je da, u skladu sa Strategijom reforme javne uprave do 2020. godine, a koju prati Plan optimizacije, planirano smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi od 3% na centralnom nivou i 5% na lokalnom nivou do kraja 2018. godine. Takođe, do 2020. na centralnom nivou broj zaposlenih bi trebalo da bude manji 5%, dok je na lokalnom nivou 10%.

Učesnici su imali priliku da u neposrednoj komunikaciji sa predstavnicima Mministarstva javne uprave, Zajednice opština CG i Uprave za kadrove pokrenu diskusiju o svim značajnim pitanjima za nesmetano funkcionisanje lokalnih samouprava iz koji dolaze, a posebno u odnosu na nova zakonska rješenja iz ove oblasti.

Na radionici, koja je namijenjena glavnim administratorima i službenicima zaduženim za upravljanje ljudskim resursima, predstavljeni su modeli Odluke o načinu rada i organizovanja jedinica lokalne samouprave i Statuta, kao i smjernice za izradu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i predstavljanje modela direktne podrške jedinicama lokalne samouprave u procesu optimizacije.

Radionica se organizuje u okviru projekta „Podrška uspostavljanju transparentne i efikasne javne uprave na usluzi građanima“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom javne uprave.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?