Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Projekti prekogranične saradnje doprinijeli razvoju pograničnih oblasti

Objavljeno: 18.09.2018. 20:25 Autor: KEI
Kroz dosadašnje sprovođenje projekata prekogranične saradnje značajno je unaprijeđena saradnja institucija i organizacija prekograničnih područja i podržan značajan broj projekata u različitim oblastima. To je rezultiralo vidljivim promjenama, posebno u oblasti kulture, turizma, socijalne inkluzije i ekonomskog razvoja, ocijenjeno je na dvodnevnoj radionici posvećenoj razmjeni iskustava u sprovođenju programa prekogranične saradnje u okviru Instrumenta za pretpristupnu podršku.

Radionica je održana u Budvi, u organizaciji Direktorata za proširenje i susjedsku politiku Evropske komisije, uz podršku CBIB+ projekta, a okupila je predstavnike programskih struktura iz država regiona, kao i predstavnike Evropske komisije koji učestvuju u planiranju i praćenju procesa sprovođenja programa prekogranične saradnje.

KEI

Zamjenica glavnog pregovarača - nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović je istakla da su do sada realizovani projekti značajno unaprijedili saradnju institucija i organizacija prekograničnih područja, što je osnov za buduće zajedničke inicijative u brojnim oblastima, uključujući kulturu, unapređenje turističke ponude i zaštitu životne sredine, socijalnu inkluziju, zapošljavanje i ukupni društveno-ekonomski razvoj. Naglasila je da, iako obimom ne mogu sami odgovoriti na značajne sistemske i ekonomske izazove, programi prekogranične saradnje u praksi predstavljaju podsticaj za opipljive promjene, reformske procese i snaženje insitucija na lokalnom nivou. Ukazala je da je prekogranična saradnja jedan od činilaca za sprovođenje prioriteta u okviru Strategije EU za Zapadni Balkan, fokusiranih na jačanje dobrosusjednih odnosa, ekonomski razvoj i regionalnu saradnju.

Predstavnik Generalnog direktorata za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Kolin Vulf podsjetio je prisutne da je rad na sprovođenju programa prekogranične saradnje dodatno unaprijedio percepciju šire javnosti o značaju regionalne saradnje, kao i da je kroz prethodne dvije finansijske perspektive veliki broj institucija i organizacija bio direktno uključen u cjelokupni proces. Istakao je da programi prekogranične saradnje predstavljaju dodatni podsticaj za lokalni razvoj i unaprijeđenje kvaliteta života građana u pograničnim područjima.

Na radionici je bilo riječi i o značaju prekogranične saradnje u svijetlu Strategije za Zapadni Balkan i Sofijske deklaracije, kao i o pripremi za narednu finansijsku perspektivu Ipe 2021 – 2027.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?