Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ivanović u Beču: Konferencija o jačanju bezbjednosti Zapadnog Balkana i 6. sastanak OEBS strukturnog dijaloga

Objavljeno: 20.09.2018. 17:58 Autor: mod
Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović, od 19. do 21. septembra boravi u radnoj posjeti Beču, gdje je učestvovao na Konferenciji o jačanju bezbjednosti Zapadnog Balkana, kao i na 6. Sastanku OEBS strukturnog dijaloga, koji je održan na nivou političkih direktora ministarstava odbrane i visokih zvaničnika OEBS-a.

Konferenciju, koja je okupila eminentne međunarodne stučnjake iz oblasti odbrane i bezbjednosti, organizovalo je Ministarstvo odbrane Republike Austrije, u okviru austrijskog predsjedavanja Savjetom EU. U njenom fokusu bili su evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, kao i EU Strategija proširenja na taj region. Riječ je o pripremnoj konferenciji za sastanak ministara odbrane Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Albanije i Crne Gore koji će se naredne sedmice održati u Gracu.

Učesnici su razmijenili mišljenja i o reformi sektora bezbjednosti, suzbijanju terorizma i ekstremizma, te razmotrili mogućnosti pojačanog učešća zemalja Jugoistočne Evrope, odnosno Zapadnog Balkana u EU misijama i operacijama. Zaključeno je da evropske integracije zemalja regiona predstavljaju uslov za stabilnu i bezbjednu Evropu. 

Ivanović se tokom Konferencije sastao sa generalmajorom Johanom Frankom, političkim direktorom Ministarstva odbrane Republike Austrije, u cilju definisanja daljih modaliteta za jačanje saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane. Pored iskazanog zadovoljstva realizacijom bilateralnih aktivnosti, posebno na planu saradnje u oblasti planinskog ratovanja, bilo je riječi o mogućnosti školovanja crnogorskih kadeta na nekoj od austrijskih vojnih akademija, čime bi se proširio broj zemalja sa kojima Crna Gora sarađuje na tom planu. 
 
Na 6. Sastanku OEBS strukturnog dijaloga, razgovarano je o ubrzanom tehnološkom razvoju i modernim načinima ratovanja, te njihovom uticaju na razvoj vojnih doktrina. Ivanović je na sastanku istakao da je Crna Gora posvećena stabilnosti i prosperitetu na regionalnom i na globalnom nivou, te da će u tom kontekstu nastaviti da pruža svoj doprinos međunarodnoj zajednici. 

Direktor Ivanović je učestvovao i na proširenom sastanku NATO država u okviru OEBS-a, uz niz bilateralnih susreta sa visokim predstavnicima država učesnica 6. Strukturnog dijaloga i OEBS sekretarijata. 
 
Sastancima su prisustvovali i šefica Stalne misije Crne Gore pri UN, OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, ambasadorka Slavica Milačić, i vojni predstavnik pri Stalnoj misiji, admiral Dragan Samardžić.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?