Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Susret ministarke Damjanović i federalnog ministra za obrazovanje, nauku i istraživanje Republike Austrije

Objavljeno: 01.10.2018. 16:20 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarka nauke Crne Gore, dr Sanja Damjanović, na poziv federalnog ministra za obrazovanje, nauku i istraživanje, Nj.E. Hajnc Fasmana (Heinz Faβmann), boraviće u Beču, Republika Austrija, 5. oktobra 2018. godine. Ministarka će zvanično posjetiti i medicinski institut MedAustron, u kojem se praktikuje protonska i karbonska kancer terapija, a što će biti od značaja za dalje korake u cilju realizacije Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope (SEEIIST).

Bilateralni sastanak u Federalnom ministarstvu nauke, obrazovanja i istraživanja Republike Austrije je prilika da se razmijene informacije o dosadašnjoj bilateralnoj naučnoj saradnji između dvije zemlje, te razgovara o podršci Republike Austrije kao predsjedavajuće Savjeta Evropske unije Inicijativi za osnivanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije.

Takođe, na sastanku će biti više riječi o uspostavljanju saradnje sa COMET-om, Centrom izvrsnosti, koji je ujedno i kontaktna tačka za program EU „Horizont 2020“ u Republici Austriji.

Bilateralna naučna saradnja dvije zemlje realizuje se na onovu Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Austrije o naučnoj i tehnološkoj saradnji, koji je potpisan 10. juna 2009. godine.

Na osnovu Sporazuma, do sada su realizovana četiri zajednička Konkursa, sa ukupno trideset i četiri (34) projekta, dok je peti konkurs bio otvoren u periodu od 13. aprila do 31. jula 2018. godine. Prijavljeno je devet naučnih projekata, a evaluacija je u toku.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?