Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Poziv Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) crnogorskim naučno-istraživačkim ustanovama za zajedničke projekte

Objavljeno: 01.10.2018. 18:55 Autor: Ministarstvo nauke
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču, objavila je poziv za učešće naučno-istraživačkih institucija iz zemalja članica, uključujući i Crnu Goru, u njenim istraživačkim projektima.

Programom i budžetom Međunarodne agencije za atomsku energiju za 2018. godinu predviđena je mogućnost zaključenja istraživačkih, tehničkih i doktorskih ugovora kao i sporazuma o istraživanju sa univerzitetima, koledžima, istraživačkim centrima, laboratorijama i ostalim institucijama u državama članicama čije aktivnosti korespondiraju sa tematskim oblastima Agencije iz Beča. Iznosi po ugovoru se kreću na nivou od 7.000 EUR a mogu biti i na višem nivou, ukoliko Međunarodna agencija za atomsku energiju to ocijeni opravdanim.

Učesnici u projektima imaju mogućnost participacije na godišnjim koordinacionim sastancima za svaki projekat, uz punu finansijsku podršku IAEA. Na osnovu podnijetog zahtjeva za učešće u projektu i dobijanje granta, Međunarodna agencija za atomsku energiju vrši procjenu tehničkih, finansijskih i kadrovskih potencijala institucije aplikanta, kao i prethodnog istraživačkog rada, na osnovu čega se donosi konačna odluka.

Tematske oblasti-programi u okviru kojih se projekti za 2018. godinu realizuju su:

» Nuklearna energija i nuklearne nauke;
» Hrana i poljoprivreda;
» Zdravlje ljudi;
» Vodni resursi;
» Životna sredina;
» Proizvodnja radioizotopa i radijacione tehnologije; i
» Nuklearna bezbjednost.

Više detalja se nalazi na sljedećoj veb stranici: http://cra.iaea.org, kao i ovdje: https://www.iaea.org/services/coordinated-research-activities.
Listu istraživačkih oblasti pod kojima se mogu podnijeti projekti za 2018. godinu možete preuzeti ovdje.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?