Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: OBILJEŽEN 1. OKTOBAR - DAN JU DOMA STARIH „GRABOVAC“ RISAN I MEĐUNARODNI DAN STARIJIH

Objavljeno: 01.10.2018. 20:45 Autor: mrss

Danas je u JU Dom starih „Grabovac“ Risan obilježen dan Doma i Međunarodni dan starijih. U ime Ministasrtva rada i socijalnog staranja prisutne je pozdravila Ivana Šuković, načelnica Direkcije za razvoj usluga. U uvodnom obraćanju je navela da Crna Gora 1. oktobar dočekuje kao država sa visokim indeksom starenja jer se kretanje broja starijih građana iznad 60 godina, u odnosu na ukupan broj stanovništva, kontinuirano povećava. Sistem socijalne zaštite u Crnoj Gori je zauzeo jasne pravce razvoja i zasniva na sljedećim vrijednostima: starenju koje se sagledava kao aktivno, produktivno, zdravo i pozitivno, pristupima starenju i starosti koji promovišu očuvanje i podržavaju potencijal starijih da vode kvalitetan život i doprinose društvu u mjeri svojih mogućnosti i potreba, i percipiranju starijih kao resursa za društveni i ekonomski razvoj.

mrss

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je u proteklom periodu dalo doprinos poboljšanju položaja osobama trećeg životnog doba kroz izgradnju i adaptaciju staračkih domova, razvijanje servisa podrške u zajednici, kroz otvaranje dnevnih boravaka za stara lica, vešeraje i program kućne njege, koji se realizuje u 16 lokalnih zajednica, a koji obuhvata oko 1200 korisnika.

mrss       mrss

Dom starih „Grabovac“ Risan koji ima tradiciju dugu preko 100 godina razvio je kapacitete za prihvat korisnika, unaprijedio infrastrukturu i stručne kompetencije zaposlenih čime je napravio značajan iskorak u obezbjeđivanju kvaliteta usluga. Uslovi smještaja korisnika su značajno unaprijeđeni i nalaze se na visokom nivou, te su ispunili propisane standarde za pružanje usluge smještaja odrasli, starih i lica sa invaliditetom što je rezultiralo dobijanjem licence za obavljanje djelatnosti iz oblasti socijalne zaštite, koju je ovoj Ustanovi izdalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Obilježavanjem Dana doma i Međunarodnog dana starijih osoba pruža se prilika da se građanima treće životne dobi zahvalimo na cjeloživotnom radu i prenošenju životnih iskustava na mlađe naraštaje, ukažemo na to da su starije osobe važni članovi društva, da nijesu teret već resurs, da im se osigura adekvatna briga i da im se poželi dobro zdravlje.




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?