Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović govorio na otvaranju Radionice o borbi protiv nelegalne trgovine kulturnim dobrima

Objavljeno: 01.10.2018. 20:25 Autor: MKU

Nijedna zemlja ili institucija ne može se sama nositi sa problemom nelegalne prekogranične trgovine kulturnim dobrima, već nadležni organi moraju udružiti svoje snage na regionalnom nivou u cilju sprovođenja odgovarajućih istraga i gonjenja u skladu sa vladavinom prava, zaključeno je na otvaranju petodnevnog seminara koji je počeo danas u Podgorici.

Petodnevnu regionalnu radionicu o borbi protiv nelegalne prekogranične trgovine kulturnim dobrima koja je počela danas organizuje Italijansko Predsjedništvo OEBS-a, u koordinaciji sa Jedinicom za graničnu bezbjednost i upravljanje Sekretarijata OEBS-a, Misijom OEBS-a u Crnoj Gori i Ministarstvom kulture.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović istakao je da država Crna Gora, kroz institucije sistema, strpljivo i uporno stvara društveni ambijent u kojem se zaštita i očuvanje kulturne baštine, u skladu sa jasno definisanim preporukama EU, afirmiše kao prioritet. “U proteklom višedecenijskom periodu, država je kroz rad institucija, koje su mijenjale svoj naziv ali ne i ulogu službe zaštite kulturnih dobara, štitila vrijednosti svoje kulturne baštine i u kontinuitetu bila pokretač i realizator brojnih aktivnosti, čiji je cilj zaštita, očuvanje i unaprjeđenje njenog stanja, radi prenošenja budućim generacijama u autentičnom izgledu. Iz tog razloga, problematika zaštite kulturnih dobara u Crnoj Gori obezbjeđuje se Zakonom o zaštiti kulturnih dobara, koji se u kontinuitetu usklađuje sa pripisima EU, i u okviru kojeg se uređuje i iznošenje kulturnih dobara u inostranstvo, kao i monitoring iznošenja kulturnih dobara.”

“Zato je intenziviranje razmjene iskustava, savremenih praksi i metoda u borbi protiv nelegalne trgovine kulturnim dobrima jedan od prioriteta Ministarstva kulture. S obzirom na to da je riječ o multidisciplinarnom pristupu, uvažavajući trendove i neophodnost primjene savremenih tehnologija, saradnja različitih subjekata, posebno misije OEBS-a, predstavlja neophodnost u ovom procesu”, naveo je ministar Bogdanović.

Zamjenik stalnog predstavnika Italije u OEBS-u Luca Fratini rekao je da zemlje iz cijelog svijeta doživljavaju dramatičan uspon u uništavanju i degradaciji arheoloških lokaliteta i trgovini kulturnim dobrima, ne samo u regionu Mediterana, već i u cijelom regionu OEBS-a i šire.

“Postaje sve jasnije da je ova vrsta trgovine suštinski povezana sa transnacionalnim organizovanim kriminalom i korupcijskim mrežama i finansiranjem terorizma. Borba protiv uništavanja kulturne baštine i trgovine kulturnim dobrima je prioritet italijanskog predsjedavanja u 2018. godini. OEBS je odlična platforma za efikasno rješavanje ove bezbjednosne prijetnje“, kazao je ambasador Fratini.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Maryse Daviet kazala je da je primarni cilj ove radionice da se podigne svijest o prirodi i obimu nelegalne prekogranične trgovine kulturnim dobrima.

“U ovom trenutku moramo prihvatiti činjenicu da postoji mnoštvo dokaza o pljačkama kulturnih dobara i artefakata od strane organizovanih kriminalnih mreža čiji je jedini cilj da profitiraju i finansiraju terorizam. Ovo ne samo da pokreće transnacionalni organizovani kriminal, već i uništava zajedničko i istorijsko nasljeđe“, kazala je ambasadorka Daviet.

Šefica Odjeljenja za transnacionalne prijetnje OEBS-a Rasa Ostrauskaite podsjetila je da se OEBS priključio borbi protiv nelegalne prekogranične trgovine kulturnim dobrima u 2016. godini i da su od tada razvijeni veoma ambiciozni projekti i obuke.

“Trudimo se da promoviše podizanje svesti, multifunkcionalni odgovor na ovaj problem i međudržavni pristup koji se tiče bezbjednosti granica. Nijedna zemlja, niti institucija ne može sama da se nosi sa ovim problemom koji ima transnacionalni karakter i zbog čega moramo da udružimo snage kako bismo bili uspješni u toj borbi”, istakla je Ostrauskaite.

Tokom predstojećih pet dana, oko 50 učesnika regionalne radionice na temu suzbijanja nelegalne prekogranične trgovine kulturnim dobrima iz policije, granične i carinske službe, ministarstava pravde i kulture iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza razgovaraće i istraživati metode i najbolje prakse za održivu borbu protiv ove rastuće transnacionalne prijetnje. Inicijativa ima za cilj podsticanje koordinacije i saradnje između relevantnih institucija, međunarodnih organizacija, privatnog sektora i obrazovnih institucija.

Pokrenite
Foto galerija




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?