Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović na Sajmu medicine: Ravnomjerno razvijamo sve nivoe zdravstvene zaštite na teritoriji cijele Crne Gore

Objavljeno: 30.09.2018. 01:02 Autor: Ministarstvo zdravlja
Prisutne na VII Sajmu medicine, koji poslije tri dana danas završava rad, posjetio je ministar zdravlja dr Kenan Hrapović. Tom prilikom razgovarao je sa prisutnim izlagačima, među kojima je veliki broj ustanova iz crnogorskom zdravstvenog sistema. Sa predstavnicima Doma zdravlja Podgorica razgovarao je o daljim pravcima razvoja I reforme primarnog nivoa koja je u pripremi, zajedno sa ekspertima Svjetske zdravstvene organizacije. Kao je objasnio Hrapović, ideja je vratiti izabranom ljekaru njegovu funkciju porodičnog ljekara, podsjećajući da im zdravstvene vlasti u kontinuitetu omogućuvaju kvalitetniji rad, kako ulaganjem u novu opremu i adaptaciju radnog prostora, tako i novom listom ljekova, koja im svojim kvalitetom I količinom ljekova, omogućava da adekvatno brinu o svojim pacijentima. U narednom periodu, dodatno će se jačati savjetovališta, kao podrška u liječenju i nakon njega, a u skladu sa prioritetima rada Vlade, Hrapović je izrazio zadovoljstvo što se skrining programi sprovode jačim intenzitetom, a s obzirom na veći iznos budžeta za preventivu za narednu godinu, kao i nabavku 3 mamografa koja se uskoro očekuje, biće stvoreni uslovi da na kvalitetniji način svi zajedno brinemo o svom zdravlju.
Hrapović je obišao i štand Zavoda za transfuziju krvi, koji su kvalitetnom medijskom kampanjom probudili svijest većeg broja ljudi o značaju dobrovoljnog davanja krvi. Zavod je takođe iz kapitalnog budžeta dobio vrijednu opremu, koja im je značajno poboljšala kvalitet svakodnevnog rada.
U razgovoru sa zaposlenima u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, posebno je potencirana potreba za usavršavanjem kadrova za urgentna-hitna stanja, koja je našim ljekarima omogućena u brojnim renomiranim evropskim centrima, sa kojima naš zdravstveni sistem sarađuje.

Ministarstvo zdravlja

U obilasku prezentacionih štandova, Hrapović je posebnu pažnju posvetio NVO Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju iz Podgorice, podsjećajući da je otvaranjem Centra za autizam napravljen veliki korak za naše mališane, I naglašavajući da je u tom smislu u planu jačanje kapaciteta na nivou domova zdravlja.
Na VII sajmu medicine učešće je sa svojim predavanjima uzelo više od 50 stručnjaka, domaćih I inostarnih, kao i oko 50 izlagača sa prezentacionim štandovima, iz strukture javnog i privatnog zdravstva, farmaceutskih kompanija i veledrogerija, kao i nekoliko bolničkih grupacija iz Turske i Srbije.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?