Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izjava ministra Hrapovića za agenciju MINA: 9.3 miliona eura nove opreme zdravstvenom sistemu

Objavljeno: 01.10.2018. 01:14 Autor: Ministarstvo zdravlja
9.255.872,96 eura vrijednost je nove medicinske opreme za koju je bogatiji zdravstveni sistem, a koja se ovih dana doprema u zdravstvene ustanove širom Crne Gore. Ova cifra predstavlja gotovo 80% sredstava od 11,8 miliona eura opredijeljenih kapitalnim budžetom Vlade Crne Gore za kupovinu savremenih medicinskih aparata.
Od ovih oko 9.3 miliona eura, najveći dio medicinskih aparata u vrijednosti od skoro 7 miliona eura, ugovoren je za Klinički centar Crne Gore, kao najveću zdravstvenu ustanovu u našoj zemlji. Za opšte i specijalne bolnice, domove zdravlja, Institut za javno zdravlje i Zavod za transfuziju krvi opredijeljena je oprema vrijedna 2.3 miliona eura.
U pitanju je najsavremenija oprema, koja umogome olakšava rad našim ljekarima, pruža bolju dijagnostiku i poboljšava kvalitet liječenja naših građana.
Sve to, u skladu je sa postavljenim prioritetima zdravstvenog resora i Vlade Crne Gore, koji za cilj imaju brigu o zdravlju populacije i brigu o uslovima rada medicinskih profesionalaca.
Zadovoljstvo mi je da istaknem da je u Kliničkom centru u toku instalacija najsavremenije magnetne rezonance (3T), vrijedne oko 1.5 miliona eura, koja podrazumijeva najnapredniju dijagnostiku i daje konkretan uvid, ne samo u morfologiju organa, već i najpreciznije podatke o njihovoj funkciji.
Magnetnom rezonancom od 3T dobija se izuzetno kvalitetna slika, što omogućava preciznu dijagnostiku gotovo svih oboljenja, koja se ne mogu utvrditi ostalim dijagnostičkim metodama, niti aparatima slabije snage. Pregled kompletnog kičmenog stuba, može se ovim aparatom obaviti u jednom aktu, kao i kompletna dijagnostika koštano-zglobnog sistema, pregledi srca, krvnih sudova, uključujući i krvne sudove glave, oboljenja grudnog koša, trbuha, male karlice, hipofize, kao i djagnostika epilepsije, a mogući su i pregledi svih uzrasta djece. Zahvaljujući performansama aparata, moguće ga je upotrijebiti i za realizaciju naučnoistraživačkih projekata, a samim tim i razmjenu iskustava sa eminentnim naučnim ustanovama u svijetu.
Sa ovim magnetom, u kombinaciji sa drugom savremenom opremom, najsavremenijim angiografom takve vrste na Balkanu i novom angio salom koja je prošle godine puštena u rad, omogućeno je kompletiranje dijagnostičkih procedura u svim domenima.
Nivo zdravstvene zaštite i zdravstvenih usluga posebno će biti unaprijeđen u opštinama Nikšić, Bijelo Polje, Berane, kao i u Risnu, gdje se ovih dana instaliraju novi multislajsni CT aparati, koje karakteriše veoma kratko vrijeme snimanja, male doze zračenja, kao i izuzetan kvalitet slike. Pregled na multislajsnom skeneru pomaže u ranom otkrivanju malignih bolesti, jer promjene otkriva i locira u stadijumima u kojima se može pravovremeno započeti liječenje. Vrijednost ove investicije je preko 1.3 miliona eura.
Zadovoljstvo zbog obnavljanja medicinske opreme nakon gotovo jedne decenije, vjerujem dijelimo svi u zdravstvenom sistemu i u državi, gdje je zdravlje građana imperativ.

Ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?