Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Purišić: "Strukturne reforme neophodne za efikasno funkcionisanje tržišta rada"

Objavljeno: 02.10.2018. 19:50 Autor: mrss
Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić govorio je na regionalnoj konferenciji „Reforma tržišta rada na Zapadnom Balkanu i u Turskoj – Povećanje broja i bolja radna mesta za inkluzivan rast i prosperitet“, koja se održava u Budvi, a koju je organizovala Evropska komisija. 

mrss

U Crnoj Gori su neophodne strukturne reforme kako bi tržište rada efikasno funkcionisalo i bilo prilagođeno brzim globlanim promjenama, a u tom procesu je potrebno voditi računa o socijalnoj dimenziji, koja podrazumijeva jednake mogućnosti, pravedne uslove, socijalnu zaštitu i inkluziju, kazao je Purišić.

Purišić je istakao da su refome na tržištu rada i u oblasti socijalne politike najznačajnije, kako sa aspekta stvaranja uslova za rast i održivost ekonomije jedne države, tako i sa aspekta svake porodice i pojedinca.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je, kako je kazao, u prethodnom periodu pristupilo sveobuhvatnoj reformi tržišta rada i socijalne politike, a taj zadatak, kako je rekao, nije jednostavan i „postoje brojni izazovi koje pokušavamo riješiti na najbolji mogući način“.

„Pored Zakona o radu, kao krovnog zakona, pripremljen je ili usvojen niz drugih zakona, koji regulišu oblast tržišta rada, od kojih bih izdvojio Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i zdravlju na radu, novi Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti“, rekao je Purišić.

On je rekao da vjeruje da će započete reforme u saradnji sa EK, socijalnim i ostalim partnerima biti uspješno sprovedene i da će doći do zajedničkih rezultata a to je, kako je objasnio, efikasno funkcionisanje tržišta rada, koje se prilagođava brzim ekonomskim, digitalnim i globalnim promjenama.

Šef jedinice za međunarodna pitanja, Evropska komisija, generalni direktorat za zapošljavanje, Lluis Prats, istakao je da je veoma važno da svi pružaju podršku jedni drugima da bi se, kako je rekao, premostio veliki jaz između zemalja kandidata i članica EU.

„Smatramo da je izuzetno bitno održati zamajac, kada je riječ o reformama na tržištu rada, da bismo se postarali da zemlje bezbjedno i brzo stignu u našu Uniju“, rekao je Prats.

Šef odsjeka za saradnju u Delegaciji Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Hermann Spitz, kazao je da su sve Vlade zemalja članica EU sučene sa velikim izazovima da bi, kako je pojasnio, usvojile sve preporuke za bolje stanje, kada je riječ o zaposlenosti stanovnika.

Prema njegovim riječima, ostaju pitanja koja su važna a to su, kako je naveo, šta se može učiniti za konkurentnost na tržištu rada, za ravnopravnost u primanjima, smanjenje siromaštva, za fiskalnu stabilnost.

„Vlade su opredijeljene da se bave time i prepoznaju se u mogim politikama, koje su usvojene. U zemljama Zapadnog Balkana te strategije, često, prelaze u mnoge sfere, kao što su smanjenje sive ekonomije, pomaganje pojedincima da dođu do posla, zaštita u radnom okruženju i sve ono što doprinosi boljem stanju na tržištu rada“, objasnio je Spitz.

Sasvim je prirodno da, kako je kazao, one zemlje koje dijele iskustva jedne sa drugima, uče jedne od drugih.
 
Na konferenciju su učestvovali državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Vukica Jelić, direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić, generalni direktor Direktorata za rad u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Zoran Ratković, generalna direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje Edina Dešić


 

 

 

 










PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?