Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Brisel: Bošković na sastanku ministara odbrane NATO zemalja (NAC)

Objavljeno: 04.10.2018. 01:10 Autor: mod
Ministar odbrane mr Predrag Bošković danas i sjutra učestvuje na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane NATO zemalja, koji se održava u Briselu. 

On je danas istakao da će Crna Gora ostati odgovoran saveznik koji sprovodi politike Alijanse i doprinosi realizaciji njenih zadataka u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne prijetnje. Ministar je kazao da će naša zemlja podržati zajedničke napore saveznica u suočavanju sa prijetnjama upućivanjem izviđačkog odjeljenja u Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji, što će predstavljati direktan doprinos ojačanom prisustvu na istoku (eFP). 

Takođe, Crna Gora nastavlja sa započetim reformama odbrambenog sistema u cilju pune integracije u sistem kolektivne bezbjednosti, a doprinos regionalnom miru i stabilnosti biće jedan od prioriteta u budućem periodu, naglasio je ministar Bošković.

Sastanak je bio prilika da se analizira napredak ostvaren na planu sprovođenja odluka donijetih na Samitu koji je u julu ove godine održan u Briselu, kao i da se, na osnovu ostvarenih rezultata, daju smjernice za dalji rad na implementaciji aktivnosti koje Alijansa sprovodi u cilju jačanja kolektivne odbrane. 

Uzimajući u obzir nepredvidivo bezbjednosno okruženje i izazove koji dolaze iz različitih strateških pravaca, kao i posvećenost Alijanse očuvanju bezbjednosti država članica, saveznice su naglasile važnost jačanja jedinstva i solidarnosti među njima. Takođe, istaknut je značaj preventivnog djelovanja na potencijalne prijetnje i izazove koje dolaze sa teritorija van granica Alijanse. NATO će nastaviti da pruža odlučan odgovor kada je u pitanju borba protiv terorizma, uz sveobuhvatan pristup i dugoročne ciljeve, što zahtijeva i angažovanje cjelokupne međunarodne zajednice, rečeno je na sastanku.

mod
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?