Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

MOD: Ekspertski tim Sekretarijata za odbranu SAD-a obučava za zaštitu crnogorskog sajber prostora

Objavljeno: 02.10.2018. 21:19 Autor: mod
U skladu sa bilateralnom saradnjom između Ministarstva odbrane Crne Gore i Sekretarijata za odbranu Sjedinjenih Američkih Država, u toku je posjeta ekspertskog tima iz oblasti sajber bezbjednosti, koji je stigao u Crnu Goru sa ciljem davanja podrške jačanju sajber kapaciteta Vlade Crne Gore, Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore.

Riječ je o nastavku saradnje dvije zemlje na polju odbrane, sa posebnim fokusom na razvoj sajber kapaciteta, što će pomoći Crnoj Gori da na kvalitetan način, zajedno sa ostalim učesnicima, brine o zaštiti nacionalnog sajber prostora i da kao zemlja članica NATO bude sposobna da pruža podršku u okviru članstva i participira u zajdničkim poduhvatima.

Kolege iz SAD pružaju podršku našim ekspertima, kroz organizovanje zajedničkih vježbi, obučavanje kadrova, davanje preporuka i razmjenu informacija, što je od posebne važnosti. Ove vježbe su veoma značajne za MO i VCG, u smislu podizanja nivoa znanja i kvaliteta obavljanja budućih poslova u domenu sajber odbrane. Na ovaj način, Crna Gora će biti u stanju da u sajber prostoru koji je prepoznat kao četvrti vojni domen, pruži dodatnu podršku svojim partnerima u NATO savezu, sa kojima već sarađuje na vojnom planu slanjem svojih vojnika na niz međunarodnih misija.

mod

Takođe, prethodne sedmice Podgorica je bila domaćin međunarodnog seminara “Cyber Endeavor 3“, koji je VCG organizovala u saradnji sa Komandom Oružanih snaga SAD u Evropi – USEUCOM i instruktorima iz Nacionalne garde države Mejn.

Obzirom da će se u okviru Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u narednom periodu formirati organizacione jedinice za sajber odbranu i odgovore za kompjuterske incidente, koje će voditi brigu o sajber bezbjednosti, intenziviranje saradnje je od izuzetne važnosti, jer podiže nivo sajber sposobnosti i informacionih tehnologija.

mod


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?