Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Delegacija NATO Parlamentarne skupštine kod Filipovića: Crna Gora je podsticaj za zemlje regiona

Objavljeno: 04.10.2018. 00:50 Autor: mod
Državni sekretar Ministarstva odbrane Slobodan Filipović sastao se danas sa delegacijom NATO Parlamentarne skupštine, na čelu sa Rasom Juknevičienom, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Filipović je istakao značaj NATO Parlamentarne skupštine u jačanju svijesti i podsticanju dijaloga o najvažnijim pitanjima iz evroatlantske agende. On je naglasio da Crna Gora odlučno nastavlja sa realizacijom započetih reformi, te da predstoji još mnogo posla do pune integracije nacionalnog u kolektivni sistem bezbjednosti Alijanse. Filipović je kazao da će naša zemlja, kao nova članica, predano raditi na realizaciji ključnih zadataka NATO kako bi doprinijela pružanju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove i opravdala povjerenje ukazano od ostalih saveznika. Državni sekretar je naveo da će Crna Gora, u skladu sa svojim mogućnostima, pružiti doprinos NATO naporima na planu jačanja odbrane i odvraćanja upućivanjem izviđačkog odjeljenja u Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji, što će predstavljati direktan doprinos ojačanom prisustvu na Istoku. 

Predstavnici NATO Parlamentarne skupštine istakli su da je naša zemlja pokazala ozbiljnost i posvećenost kada je u pitanju ispunjavanje obaveza koje nosi članstvo u najznačajnijem vojno-političkom savezu. Takođe, kazali su da Crna Gora predstavlja primjer i podsticaj svim zemljama regiona da će njihovo zalaganje i odlučan pristup u sprovođenju reformi biti prepoznat. Pohvaljen je i napredak kada je u pitanju usklađivanje sa NATO pravnom tekovinom, budući da su već tokom prve godine članstva ratifikovani svi NATO sporazumi. 

NATO Parlamentarna skupština je transatlantska interparlamentarna organizacija koja okuplja predstavnike nacionalnih parlamenata 29 zemalja članica NATO, kao i partnerskih zemalja. Iako nezavisna od NATO, Skupština predstavlja značajnu vezu između NATO i nacionalnih parlamenata, podiže parlamentarnu svijest o bezbjednosnim pitanjima, povećava transparentnost NATO politika i unapređuje zajedničke vrijednosti na kojima je zasnovana Alijansa.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?