Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor direktora Uprave policije Veselina Veljovića na svečanoj akademiji povodom Dana unutrašnjih poslova

Objavljeno: 03.10.2018. 00:45 Autor: UP
Istorija nas podsjeća, sadašnjost opominje, a vrijeme koje dolazi obavezuje da sigurna budućnost i bezbjednost države nemaju alternativu. Odgovornim i posvećenim radom u zahtjevnoj misiji očuvanja stabilnog bezbjednosnog ambijenta ćemo istrajati i pobijediti.

Poštovane dame i gospodo,

Dozvolite mi da iskažem zadovoljstvo i da vas pozdravim na svečanosti povodom obilježavanja 02. oktobra, Dana unutrašnjih poslova, praznika koji nas podsjeća na važnost uloge pripadnika službi bezbjednosti u društvenoj zajednici.

Svečanosti koja zaslužuje pažnju jer u dubini svoje biti govori ne samo o našim profesionalnim već o ličnim životima, izboru da budemo na braniku države, životima naših porodica i našem postojanju.

Živimo u modernom i dinamičnom vremenu, okruženi kompleksnošću događaja i pojava koji, pored ostalog, sadrže i bezbjednosnu dimenziju.

Danas ovdje, ili na bilo kojem drugom mjestu, smo dio tog vremena i u suštini svog djelovanja imamo obavezu da o tome razmišljamo, da pratimo profesionalne trendove i standarde i učinimo svima život sigurnijim.

Svjesni da odgovor nije jednostavan, da je multidisciplinaran je razlog više da se zapitamo šta još, pojedinačno i udruženo, treba i možemo da uradimo u dostizanju tog cilja.
Vjerujem, puno toga!

Odgovornost je podijeljena, a jedna od najodgovornijih nauka koja treba da osvijetli odgovor na mnoga pitanja je bezbjednosna nauka kroz policijsku teoriju i praksu.

Pogledajmo iza sebe, budimo iskreni i realni i zapitajmo se koliko smo policijsku nauku primijenili. U toj ocjeni, osim pohvala, treba da prihvatimo i dobronamjerne kritike kao podstrek da budemo još bolji.

Nije ni mjesto ni vrijeme da dajemo detaljnije ocjene i pravimo analize, ali jeste da kažemo sebi da, ma koliko rezultati bili dobri, uvijek možemo raditi više i bolje za građane, instituciju i državu.
Strateškom vizijom, operativnim djelovanjem i konkretnim rezultatima pokazujemo da poznajemo svoj zanat da odgovorimo zahtjevima građana.

Zahtjevna je misija da međunarodnim partnerima i policijskim organizacijama potvrdimo da mogu računati na nas. Spremni smo da u međusobnoj komunikaciji odgovorimo potrebama u profesionalnoj ravni budemo rame uz rame, na prvoj liniji fronta, kada je u pitanju borba protiv svih društvenih devijacija a posebno onih koja imaju obilježja organizovanog kriminala.

Prepoznajemo značaj blagovremene razmjene informacija sa Interpolom, Europolom i drugim relevantim bezbjednosnim službama i agencijama. Zahvaljujući partnerskoj saradnji, zajedno sa policijama drugih država, riješili smo veliki broj krivičnih djela, među kojima i najtežih, kod nas i u inostranstvu.

Saradnja sa Europolom svrstava Crnu Goru u red država koje imaju među najvećim u Evropi procenat razmjene podataka u odnosu na broj stanovnika. Posebno naglašavam činjenicu da je za prvih osam mjeseci tekuće godine registrovano ukupno 3 321 krivično djelo i da je procenat rasvijetljenih krivičnih djela 72% među najvećim u Evropi.

Doprinos ovom zadatku su dali i policijski službenici iz susjednih država Srbije, Hrvatske, Albanije, Makedonije i Italije, anganžovani kod nas tokom ljetnje turističke sezone i na tome smo im zahvalni.

Za bezbjednost naših građana značajna je saradnja i svih bezbjednosnih službi naše države. Sa pravom mogu konstatovati dobru i kvalitetnu saradnju Uprave policije sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i Vojskom Crne Gore. Uprava policije kvalitetno sarađuje i sa skupštinskim Odborom za bezbjednost i odbranu, Savjetom za građansku kontrolu rada policije i Odjeljenjem za unutrašnju kontrolu policije, čije preporuke i stavove uvažava u cilju praćenja zakonitosti postupanja.

Ističemo važnost saradnje i konkretne rezultate u zajedničkim aktivnostima sa državnim tužilaštvom, a posebno Specijalnim državnim tužilaštvom.

Dakle, važno je da pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova i svi drugi subjekti u sistemu bezbjednosti prepoznaju svoju ulogu i snagu i da hrabro, odlučno, posvećeno, požrtvovano i blagovremeno izvršavamo povjerene poslove i zadatke.

Posebno iskazujem neophodnost da odlučnost pokažemo prema svim licima iz oblasti organizovanog kriminala. Zajedničko djelovanje i zajednički odgovor svih nas je i jedini mogući kada govorimo o borbi protiv svih devijatnih ponašanja.

Neistomišljenike imamo i u svojim redovima, koji sve naše napore žele obesmisliti i umanjiti. To im nećemo dozvoliti i uradićemo sve da takvi pojedinci ne budu dio našeg kolektiva koji časno i odgovorno obavlja radne zadatke.

Snagom operativnih kapaciteta i zakonskih nadležnosti učinićemo da se građani osjećaju sigurno i bezbjedno, uz poziv građanima, nevladinim organizacijama, medijima, civilnom društvu, ali i drugim organizacijama i pojedincima sa osjećajem društvene odgovornosti, da budu partner policiji u naporima očuvanja i unaprjeđenja zajedničke bezbjednosti.

Građani su važan subjekt sistema bezbjednosti i zato očekujem da tu saradnju nastavimo kroz jačanje povjerenja i svakodnevne kontakte jer tako udruženi ćemo na najbolji način prepoznati i locirati probleme. Saradnju sa građanima ćemo intenzivirati i nastaviti postizanjem konkretnijih i mjerljivijih rezultatata svih organizacionih jedinica Policije.

Navedene aktivnosti će, vjerujem, doprinijeti jačanju povjerenja u policijsku organizaciju koje po najnovijim anketama i analizama je preko 60% građana koji podržavaju i pozitivno cijene aktivnosti Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sa ovog mjesta ću se obratiti i onima koji ne misle dobro ni sebi, ni građanima, ni državi i reći im istinu – jasno je da ste vi u svijetu kriminala protivnici zakona, interesa bezbjednosti građana i društvene zajednice. Osjetićete efikasnost i snagu sistema bezbjednosti. Nećemo vam dozvoliti da kod nas i van Crne Gore planirate najteža krivična djela i ugrožavate bezbjednost građana. Tražićemo vas na svakoj tački ove planete dok ne budete privedeni sudu pravde.

Iniciraćemo postupke provjera stečene imovine bezbjednosno interesantnih lica, njihovih porodica i povezanih lica i zajedno sa drugim organima pokrenuti postupke za oduzimanje imovine u skladu sa zakonskom procedurom, znajući da vašu kriminalnu snagu i moć daje novac stečen kriminalnim djelovanjem.

Ovo nijesu deklarativne poruke već suštinske, u jasnoj namjeri da kriminalce stigne ruka pravde, da potvrdimo da kriminal nije jači od države i ne može imati uticaj ni snagu koju ima država, što pokazuju rezultati koje je policijska organizacija postigla u proteklom periodu
.
Akcijama koje su pažljivo planirane i efikasno izvedene urušili smo strukture organizovanih kriminalnih grupa a njihove vođe ne smiju da se vrate u državu. Cilj nam je da svi oni završe tamo gdje im je mjesto, u kaznenim institucijama, sa zatvorskim kaznama koje zaslužuju za djela koja su učinili.

Očekujem od svih policijskih službenika da hrabro, stručno i timski izvršavaju postavljene zadatke, promovišući pozitivne vrijednosti crnogorskog policajca, poštujući istoriju, iskazujući lojalnost prema svojoj službi, građanima i državi, ne žaleći ni svoj život u toj misiji kao rijetko kojoj profesiji.

Rezultati koji su postignuti, a koji u narednom periodu moraju biti još bolji, zasluga su svih operativnih cjelina Uprave policije, sektora, centara i odjeljenja bezbjednosti, Forenzičkog centra, Specijalne antiterorističke jedinice, Posebne jedinice policije i drugih organizacionih cjelina. Svjesni uspjeha ali i dobronamjernih kritika, analiziramo postignuto i konstatujemo koji djelovi sistema ne daju očekivane rezultate. Kadrovskim i drugim promjenama činimo sve da te cjeline jačamo i učinimo efikasnijim.

Opasnost za kriminal nije pojedinac nego proaktivan i sistemski odgovor institucija.

Jedna od mjera kojom jačamo kadrovske kapacitete je školovanje na Policijskoj akademiji u Danilovgradu. Mladost spojena sa znanjem i željom da obuku policijsku uniformu uliva nadu da sa pravom možemo računati na njih.

Ostvaruje se kontinuirana edukacija i stručno usavršavanje policijskih službenika, kako kod nas tako i u inostranstvu. Koristim priliku da se zahvalim svim međunarodnim subjektima koji nesebično ulažu napore da bi Policija pratila savremene trendove i standarde u radu i djelovanju. Zahvalnost upućujemo i Policijskoj akademiji kao i drugim organizacijama koje daju doprinos u ovoj oblasti.

Poštovane koleginice i kolege,
Kada ste birali profesiju znali ste da vaš put neće biti lak. Ipak, to što ste odlučili da budete zaštitnici građana i njihove imovine i branioci države i tekovina našeg društva govori o vama, vašem karakteru i osjećaju dužnosti da doprinesete boljem i pravednijem životu generacijama koje dolaze.

Želim da znate da razumijem sve teškoće sa kojima se svakodnevno susrijećete, kako na poslu tako i u životu. Znam da vaš profesionalni život zahtijeva mnogo više odricanja nego druge profesije, kao i mnogo više razumijevanja i strpljenja vaših porodica.

Cijenim što ste, i pored svega toga, izabrali časno zvanje policijski službenik i istrajali u tome da budete pravi predstavnici službi bezbjednosti – odvažni, hrabri, profesionalni i odgovorni.

Menadžment Uprave policije ima u vidu ne samo profesionalnu već i ljudsku dimenziju vašeg djelovanja i preduzeće aktivnosti kako bi se vaš standard na poslu, kao i lično, poboljšao i unaprijedio. Ne manje važno je pitanje zaštite integriteta policijskih službenika jer je kaznena politika koja se odnosi na počinioce krivičnih djela i prekršaja na štetu policijskih službenika neadekvatna. Na ovom zadatku, koji se tiče bolje i efikasnije zaštite policijskih službenika u radu i djelovanju, važna je saradnja sa tužilaštvom i sudstvom koja je inače kvalitetna i sa konkretnim rezultatima.

Kao dio sistema bezbjednosti pratimo i mjere integracionih procesa, posebno kada su u pitanju poglavlja 23 i 24, kao i ocjene iz periodičnih izvještaja. Ispunjavanjem obaveza iz policijske nadležnosti nastavićemo da dajemo doprinos procesima naše države kao članice NATO-a na evropskom putu.

Dame i gospodo,

Nedavno potpisivanje Sporazuma o obezbjeđivanju novčanih sredstava za podršku u rješavanju stambenih potreba zaposlenih u sektoru bezbjednosti, koji je sa Sindikatom u ime Vlade potpisao ministar, govori da Vlada, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije pokazuju spremnost u rješavanju socijalno – ekonomskih pitanja, kako policijskih tako i ostalih službenika sistema bezbjednosti.

Za rješavanje pitanja od strateškog značaja za razvoj i unapređenje kapaciteta policijske organizacije zahvalnost, za bezrezervnu podršku, izražavam predsjedniku Vlade i Vladi Crne Gore

Zahvalnost upućujem i ministru unutrašnjih poslova i njegovim saradnicima na podršci u stvaranju uslova za nesmetano i kvalitetno funkcionisanje operativnih struktura Uprave policije.

Koristim priliku da iskažem poštovanje i zahvalnost doskorašnjem direktoru Uprave policije gospodinu Slavku Stojanoviću.

Radna karijera koja traje 36 godina prožeta je brojnim bezbjednosnim događajima i izazovima, a svakako je primjer kako se piše profesija od policijskog slova do policijskog djela.
Dozvolite da na kraju svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije čestitam praznik i poželim uspjehe u daljem radu, ličnu i porodičnu sreću.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?