Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Susret ministra finansija sa guvernerom Banke za razvoj Savjeta Evrope

Objavljeno: 03.10.2018. 20:53 Autor: Ministarstvo finansija
Ministar finansija Darko Radunović sa saradnicima, sastao se danas sa predstavnicima Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), na čelu sa guvernerom Ralf Wenzelom, kako bi razgovarali o aktuelnom stanju crnogorske ekonomije, te statusu realizacije zajedničkih projekata, odnosno perspektivama buduće saradnje.

U tom kontekstu ministar Radunović je ukazao na pozitivne rezultate koje bilježe sektori turizma, građevinarstva i energetike, koji su uslovili prosječan rast od 4,7% BDP-a u prvoj polovini godini, te istakao da sve važne kategorije prihoda bilježe značajan rast, dok mjere fiskalne konsolidacije pokazuju svoju opravdanost kroz snažniji budžet. On je dodao da je povjerenje u stabilizaciju javnih finansija Crne Gore iskazano i kroz posljednje izvještaje rejting agencija koje su zadržale, odnosno unaprijedile izglede naše ekonomije, što je jasan signal podrške međunarodnog tržišta. Svi ovi rezultati, otvaraju prostor da se, kako je ministar naglasio, uz podršku CEB-a nastavi sa unapređenjem socijalnog statusa stanovništva, kako kroz nastavak projekta Socijalnog stanovanja (,,1000 plus“), tako i kroz nove projekte kao što je snaženje kapaciteta predškolskih ustanova. 

,,Impresioniran sam urađenim u prethodnom periodu po pitanju ekonomskog rasta i prognozama za naredni period“, izjavio je guverner Wenzel, i posebno apostrofirao značaj saradnje sa našom zemljom u pogledu rješavanja stambenih pitanja za socijalno ugrožene jer je, kako je dodao, Banka specijalizovana za finansiranje projekata socijalne infrastrukture. Guverner je takođe dodao da je institucija koju predstavlja spremna da podrži Crnu Goru u njenoj namjeri da kroz projekte socijalnog karaktera ulaže u budućnost zajednice.

Sagovornici su konstatovali da se zajedničke aktivnosti odvijaju planiranom dinamikom i saglasili u namjeri da se istraže oblasti društveno odgovornog djelovanja države koje bi se mogle zajedničkim naporima realizovati u narednom periodu.


PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?