Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović otvorio međunarodni simpozijum „Kultura, tehnologija i humanizam“

Objavljeno: 04.10.2018. 18:25 Autor: MKU

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je danas u Baru međunarodni simpozijum „Kultura, tehnologija i humanizam“, koji je organizovala Crnogorska akademija nauka i umjetnosti u saradnji sa Evromediteranskom mrezom akademija.

Na otvaranju su govorili i predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Dragan Vukčević i predsjednik Evromediteranske mreže akademija i generalni sekretar Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Pavao Rudan.

Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao: „Tama Simpozijuma pripada onom tematskom korpusu koji već duže vrijeme otvara široke polemike u intelektualnim krugovima, jer je ubrzani progres današnjice postavio brojne nove izazove savremenom čovjeku i njegovom mjestu u svakodnevnim promjenama koje donosi naučno-tehnološki razvoj. Ovakve rasprave moraju biti usmjerene ka iznalaženju onih modela u kojima razovj nauke i tehnologije neće ugroziti središnje mjesto čovjeka u društvu, jer će se samo na taj način u daljem civilizacijskom razvoju ukinuti mogućnost zloupotrebe nauke i svih posljedica koje takve pojave mogu proizvesti.“

„Svjesni različitosti u kulturnoj tradiciji i savremenom kulturno-umjetničkom izrazu zemalja Mediterana, moramo reći i da brojni materijalni i nematerijalni izvori ukazuju na višedecenijsko prožimanje i suživot ljudi na ovom prostoru. Kulturno - istorijska mapa mediteranskog prostora obiluje dokazima o interakciji različitih kultura i civilizacija, očuvanju jedinstvenosti i univerzalne vrijednosti tradicije država i naroda na ovom prostoru danas. Prirodno je što je Bar izabran za mjesto održavanja naučnog skupa zemalja Mediterana, imajući u vidu njegovo bogato i raznovrsno kulturno nasljeđe, kao i činjenice da je na prostoru ovog grada ostvarena viševjekovna težnja Crne Gore za izslaskom na more. Današnji Bar, kao savremeni lučki grad, baštini tragove urbanog razvoja od praistorijskog, ilirskog, grčkog, rimskog doba, kao i slovenske, vizantijske, mletačke i turske kulture. Grad koji svjedoči o državotvornoj tradiciji Crne Gore, nekadašnje Duklje, njenog vladara kneza Jovana Vladimira, jedinstvenog istorijskog Ljetopisa popa Dukljanina, nasljeđa dinastije Balšića, Barske nadbiskupije i ostalih vjerskih zajednica. Podneblje koje je poznato i po najstarijoj maslini u Mirovici, staroj oko 2.000 godina, ali i po viševjekovnoj tradiciji očuvanja Kulta svetog Vladimira, koji je zbog svojih kulturno-istorijskih vrijednosti danas nematerijalno dobro od nacionalnog značaja,“ dodao je Ministar.

Predsjednik CANU Vukčević je na otvaranju simpozijuma rekao: „Tema ove konferencije je rasprava o kulturi, tehnologiji i humanizmu. To su termini koji se mogu čuti u našem svakodnevom diskursu. Uvjeren sam da Mediteranska kultura nosi ove riječi u svojim raznovrsnim slojevima. U isto vrijeme, vjerujem da ove riječi mogu biti most koji povezuje države, društva, nacije i različite kulture koje postoje na Mediteranu. Nadam se da ova srijetanja prijatelja, koja okupljaju velike umove i obrazovane pojedince, doprinose izgradnji upravo ovakvih mostova.“

„Mi smo samo posmatrači razlicitih tačaka Mediterana, mora koje je naša domovina. Zbog toga sam uvjeren da je naša misija da našim nasljednicima ostavimo više zajedničkog raumijevanja, saradnje i prijateljstva“, zaključio je predsjednik Vukčević.

Gospodin Pavao Rudan se osvrnuo na značaj ovog međunarodnog skupa koji se, kako je naglasio, organizuje u posebnom istorijskom trenutku i jednom od najlješih djelova Mediterana. Crnu Goru, ocijenio je Rudan, karakteriše jedinstven spoj kulture i prirode, o čemu je govorio i lord Bajron.

Predsjednik EMA Rudan je u uvodnom obraćanju istakao: "Moja zemlja, Htrvatska, je sa Crnom Gorom povezana na mnogo načina. Među velikim hrvatskim umjetnicima koji su bili inspirisani Crnom Gorom bili su Ivan Meštrović, ali i Ivan Mažuranić, koji je slavio crnogorsku hrabrost i herojstvo. A tu su i mnogi umjetnici koji su rođeni ovdje, ali su stvarali u Hrvatskoj, poput Dimitrija Popovića, Veljka Bulajića, Dušana Vukotića", kazao je Rudan.

Rudan je naglasio da kulturu čini sve ono što se iz generacije u generaciju prenosi, i da se nada da će ovaj simpozijum doprinijeti istraživanju našeg zajedničkog mediteranskog nasljeđa.

Međunarodni simpozijum „Kultura, tehnologija i humanizam“ počeo je danas u Baru i trajaće do 6.oktobra.

Pokrenite
Foto galerija

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?